
Milovníci masa by měli zkusit recept na rozpadající se pomalu pečený bůček s lahodným špenátem, který podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem. Uvidíte že budete velice spokojeni a parádně se najíte.
BŮČEK:
700 ml vody
2 lžíce sójové omáčky
1 cibule
4 stroužky česneku
1/2 lžičky drceného kmínu
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
800 g vepřového bůčku
pepř
sůl
- ŠPENÁT:
1 malá cibule
2 stroužky česneku
160 g listového špenátu
olej
sůl
pepř
- PŘÍLOHA:
bramborový knedlík
Postup:
- Do pekáče nalijeme 700 ml vody, přidáme 2 lžíce sójové omáčky, 1 nakrájenou cibuli nadrobno, 4 stroužky nakrájeného česneku, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření. Kůži na bůčku nakrojíme do kříže.
- Bůček ze všech stran opepříme, osolíme a dáme do pekáče nakrojenou kůží dolů.
- Pečeme přikryté poklicí nebo víkem na 175 stupňů 2,5 hodiny (během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda).
- Poté maso otočíme kůží nahoru a dáme péct ještě odkryté na 200 stupňů na 25 minut.
- Po upečení dáme maso stranou a ze šťávy vyndáme nové koření a bobkový list.
- Maso nakrájíme na plátky a šťávu rozmixujeme mixérem. Cibule šťávu krásně zahustí. Pěna po mixování z povrchu omáčky za chvíli zmizí.
- ŠPENÁT: Nakrájíme cibuli a česneky nadrobno.
- Listový špenát překrájíme na nudličky.
- Cibuli orestujeme na trošce oleje.
- Poté přidáme nakrájený česnek a překrájený špenát, trošku soli a pepře.
- Vše orestujeme jen pár minut a můžeme podávat.
Tipy:
Bůček vybíráme spíše libovější, aby nebylo maso po upečení příliš tučné.
Vyzkoušejte recept na jednoduchý bramborový knedlík nebo kynutý knedlík či dokonce houskový knedlík.
Video receptuKromě knedlíků můžeme tento recept podávat i s vařeným bramborem nebo bramborovými noky.