
Jedna z nejlepších připrav chřestu, to je chřest se slaninou. Podáváme s vařeným bramborem nebo s bramborovou kaší jemně politou rozehřátým máslem.
Ingredience:
1 stroužek česneku
1 lahůdková cibulka
180 g plátkové anglické slaniny
50 g másla
pepř
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžíce sójové omáčky
chřest 10 ks
sůl
petrželka na ozdobu
Postup:
- Nakrájíme nadrobno 1 stroužek česneku, 1 lahůdkovou cibulku a 180 g anglické plátkové slaniny na kostičky.
- Na pánvi rozpustíme 50 g másla a vše orestujeme.
- Poté přidáme mletý pepř, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžíci sójové omáčky a ještě pozvolna 2 minuty restujeme.
- Oloupaný chřest vhodíme do mírně osolené vařící vody a vaříme 5 minut.
- Chřest podáváme s anglickou slaninou, vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Tipy:
Chřest můžeme použít jak zelený, tak i bílý. Zelený chřest má více hráškovou chuť.
Chřest nikdy neskladujeme dlouho a spotřebujeme ho co nejrychleji, protože rychle ztrácí na kvalitě a chuti.
Video receptuDoba vaření chřestu vždy závisí na jeho stáří a tloušťce.