Kynutá bramborová buchta s uzeným masem, která se vždycky povede. Tato slaná buchta z bramborového těsta patří mezi tradiční recepty našich babiček. Ideální jako příloha nebo jen tak samotná ke svačině. Ingredience jsou na pekáček velikosti 28 x 22 cm.
Ingredience:
550 g oškrábaných syrových brambor
6 prolisovaných stroužků česneku
2 vejce
3 lžičky majoránky
1 droždí (42g)
1 lžičku soli
30 ml oleje
125 g polohrubé mouky
2 lžíce strouhanky
200 ml vlažného mléka
200 g uzeného masa
olej a hrubá mouka na vymazání pekáče
Postup:
- Syrové oškrábané brambory nastrouháme najemno.
- Z brambor vymačkáme vodu kterou vylijeme.
- K bramborám přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, 2 vejce, 3 lžičky majoránky, 1 droždí (42g), 1 lžičku soli, 30 ml oleje, 125 g polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 200 ml vlažného mléka, vše důkladně promícháme a necháme v teple 30 minut kynout.
- Uzené maso nakrájíme na kostičky.
- Uzené maso přidáme do vykynutého těsta, promícháme a necháme kynout ještě dalších 10 minut.
- Pekáček vymažeme mašlovačkou olejem a vysypeme hrubou moukou. Zbytek mouky z pekáčku vyhodíme.
- Těsto nalijeme rovnoměrně do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 45 minut. Poté necháme bramborovou buchtu vychladnout. Po vychladnutí bramborovou buchtu nakrájíme.
Tipy:
Aby těsto správně vykynulo, nesmí se přidat žádná ingredience studená přímo z lednice. Mléko musí být vlažné a ostatní ingredience musí mít pokojovou teplotu.
Video receptuTěsto necháme kynout buď na vlažném topení, nebo v mírně předehřáté troubě a ideálně pod utěrkou.