
Hovězí na divoko na červeném víně je úžasný lahodný recept, který podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem. Maso použijeme hovězí zadní kýtu.
Ingredience:
1 kg hovězího zadního masa (kýta)
klínky uzeného špeku
sůl
mletý pepř
olej
1 cibule
60 g kořenové petržele
80 g celeru
200 g mrkve
2 kuličky jalovce
2 kuličky nového koření
1 lžíce cukru krupice
2 lžičky rajčatového protlaku
1/2 lžičky sušeného tymiánu
300 ml červeného suchého vína
450 ml masového vývaru nebo vody
houskový nebo bramborový knedlík
Postup:
- Hovězí kýtu prošpikujeme (do masa uděláme drážky nožem a vsuneme uzený špek). Maso ze všech stran osolíme a opepříme.
- Maso ze všech stran orestujeme na oleji na pánvi. Poté dáme maso stranou.
- Nakrájíme 1 cibuli, 60 g kořenové petržele, 80 g celeru, 200 g mrkve.
- Na pánvi na oleji a výpeku z masa orestujeme nakrájenou zeleninu.
- Přidáme 2 kuličky jalovce, 2 kuličky nového koření, 1 lžíci cukru krupice, 2 lžičky rajčatového protlaku a restujeme ještě 2 minuty.
- Orestovanou zeleninu přendáme do pekáče, přidáme 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 300 ml červeného suchého vína, 450 ml masového vývaru nebo vody a orestované maso.
- Pečeme přikryté víkem v předehřáté troubě na 160 °C asi 2 – 2,5 hodiny do měkka. Během pečení maso obrátíme a poléváme.
- Po upečení maso nakrájíme a omáčku se zeleninou i s kořením rozmixujeme, popřípadě dosolíme.
- Omáčku s masem podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Tipy:
Pokud dáme klínky špeku předem na hodinu do mrazáku, půjde maso špikovat mnohem lépe.
Doba pečení je pouze přibližná, protože záleží na troubě a na druhu koupeného masa.
Video receptuVyzkoušejte recept na jednoduché lahodné domácí bramborové knedlíky.