Pokud hledáte recept na dokonalý dezert, tak vyzkoušejte linecký mřížkový koláč, který se rozplývá na jazyku. Příprava koláče navíc není příliš složitá. Plech velikosti 40 x 28 cm.
Ingredience:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr 20 g
1 kypřící prášek do pečiva 12 g
3 vejce
250 g másla
olej
hrubá mouka na vysypání plechu
zavařenina (rybíz, jahoda, brusinky…)
Postup:
- Do mísy dáme 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr 20 g, 1 kypřící prášek do pečiva 12 g a vše promícháme.
- Přidáme 3 vejce a 250 g změklého másla, promícháme a vypracujeme těsto. Těsto dáme na 2 hodiny do ledničky.
- Plech na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
- Z těsta oddělíme dvě třetiny a rozválíme ho na pomoučeném vále na placku, kterou dáme do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
- Povrch těsta potřeme oblíbenou zavařeninou. V našem případě brusinkovou.
- Zbylou třetinu těsta na pomoučeném vále rozválíme a nařežeme na proužky cca 1,5 cm široké.
- Proužky dáme na připravený základ s marmeládou.
- Pečeme v předehřáté trouby na 160 stupňů cca 45 minut.
Tipy:
Na vymazání plechu nikdy nepoužíváme máslo, protože to se připaluje. Mnohem lepší je olej.
Koláč se nejlépe krájí po vychladnutí.
Video receptuDoba pečení je pouze přibližná, protože každá trouba peče trochu jinak.