Staročeský houbový kuba nesmí na Štědrý den chybět v žádné rodině. Podle tradice se houbový kuba jí jako polední jídlo místo masa. Tak si ho pojďme uvařit.
Ingredience:
kroupy 300 g
sušené hříbky 60 g
sůl
1 cibule
sádlo
drcený kmín 1/2 lžičky
4 prolisované stroužky česneku
pepř
2 lžičky majoránky
Postup:
- Propláchnuté kroupy namočíme na noc do vody.
- Sušené houby také namočíme na noc do vody.
- Druhý den uvaříme kroupy v nové osolené vodě doměkka.
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Cibuli orestujeme na sádle na pánvi.
- Poté přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, předem namočené a scezené houby a dusíme houby doměkka. Můžeme občas přidat trochu šťávy z namáčení hub.
- Nakonec přidáme 4 stroužky prolisovaného česneku, vařené a scezené kroupy, pepř, sůl, 2 lžičky sušené majoránky a vše promícháme.
- Pekáč vymažeme sádlem a přendáme do něj směs kterou rovnoměrně rozprostřeme.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Po upečení ihned podáváme.
Tipy:
Houbový kuba se podává například s kyselou okurkou nebo dokonce s kysaným zelím.
Kroupy jsou uvařené zhruba za 20 až 40 minut. Záleží na jejich velikosti a délce namáčení předem.
Video receptuKromě hřibů můžete do receptu použít jakékoliv jiné lesní houby.