Staročeský houbový kroupový kuba recept

Staročeský houbový kroupový kuba recept



Staročeský houbový kuba nesmí na Štědrý den chybět v žádné rodině. Podle tradice se houbový kuba jí jako polední jídlo místo masa. Tak si ho pojďme uvařit.

Ingredience:

  • kroupy 300 g

  • sušené hříbky 60 g

  • sůl

  • 1 cibule

  • sádlo

  • drcený kmín 1/2 lžičky

  • 4 prolisované stroužky česneku

  • pepř

  • 2 lžičky majoránky

Postup:

  • Propláchnuté kroupy namočíme na noc do vody. Kroupy recept s houbami
  • Sušené houby také namočíme na noc do vody.Sušené houby recept
  • Druhý den uvaříme kroupy v nové osolené vodě doměkka.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno.Houby s cibulí recept
  • Cibuli orestujeme na sádle na pánvi.Restovaná cibule na pánvi
  • Poté přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, předem namočené a scezené houby a dusíme houby doměkka. Můžeme občas přidat trochu šťávy z namáčení hub.Smažené houby na pánvi recept
  • Nakonec přidáme 4 stroužky prolisovaného česneku, vařené a scezené kroupy, pepř, sůl, 2 lžičky sušené majoránky a vše promícháme.Houbový kuba jednoduchý recept
  • Pekáč vymažeme sádlem a přendáme do něj směs kterou rovnoměrně rozprostřeme.Kroupový kuba recept
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Po upečení ihned podáváme.Pečený houbový kroupový kuba v troubě recept

Tipy:

Houbový kuba se podává například s kyselou okurkou nebo dokonce s kysaným zelím.

Kroupy jsou uvařené zhruba za 20 až 40 minut. Záleží na jejich velikosti a délce namáčení předem.

Kromě hřibů můžete do receptu použít jakékoliv jiné lesní houby.