Tvarohová vánočka je díky přidanému tvarohu úžasně vláčná a chuťová. Jelikož se nejedná o kynuté těsto, tak příprava je opravdu velice rychlá. Svátky si přece bez vánočky nejde ani představit, tak proč nevyzkoušet tvarohovou.
Ingredience:
500 g hladké mouky
150 g cukru moučka
20 g vanilkového cukru
12 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
150 g změklého másla
250 g tučného tvarohu
3 vejce do těsta a 1 na potření
5 lžic mléka
60 g rozinek
lupínky mandlí
Postup:
- Smícháme 500 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 20 g vanilkového cukru, 12 g kypřícího prášku do pečiva, špetku soli. Poté přidáme 150 g změklého másla, 250 g tučného tvarohu, 3 vejce, 5 lžic mléka, 60 g rozinek a důkladně vypracujeme těsto. Těsto přendáme na vál, trochu posypeme moukou a důkladně vypracujeme aby nelepilo, popřípadě ještě podsypeme moukou.
- Těsto rozdělíme na 6 částí.
- Z každé části vyválíme dlouhý váleček.
- Válečky na horní straně spojíme a těsto upleteme jako na klasickou vánočku.
- Vánočku přendáme na pečící papír, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme nakrájenými mandlemi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 45 minut. Po upečení vánočku posypeme cukrem moučka. Krájíme po vychladnutí.
Tipy:
Rozinky můžeme předem namočit v rumu a před přidáním do těsta je scedit.
Pečící papír se ničím nevymazává a vánočka se pokládá přímo na něj.
Video receptuPokud nevíte jak se vánočka plete, můžete použít formu na vánočku, která se ale před pečením musí vymazat.