
Recept na zdravou zeleninovou polévku s pohankou, která chutná skvěle. Tuto polévku si díky zelenině zamilují i lidé kterým pohanka příliš nechutná. Pohanku by měl každý pravidelně konzumovat protože je zdravá. Zařaďte ji tedy také do svého jídelníčku.
Ingredience:
1 petržel
1/2 celeru
1 velká mrkev
3 česneky
kousek pórku
olej
sůl
pepř
bujon
kousek brokolice
hrst pohanky
1 lžíce mouky
Postup:
- Mrkev celer a petržel nastrouháme nahrubo. Kousek pórku a 3 stroužky česneku nakrájíme na kolečka.
- Zeleninu krátce osmahneme na oleji, pak přidáme lžičku mouky a ještě minutu smažíme. Poté zeleninu zalijeme vodou, přidáme bujón, opepříme, přidáme na kousky nakrájenou brokolici, 1 hrst pohanky a vaříme doměkka.
- Když je pohanka měkká, tak polévku popřípadě ještě dochutíme solí a můžeme podávat.
Tipy:
Pohanka neobsahuje žádný lepek. Proto je její konzumace velmi vhodná pro celiaky a lidi alergické na lepek.
Pohanka obsahuje rutin, ten zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, tím je chrání.
Video receptuPohanka lze připravit i za studena například do salátu. Místo vaření ji stačí na několik hodin namočit do studené vody. Ona zvětší svůj objem a změkne a proto musí být poměr vody větší než poměr pohanky při namáčení.