Zeleninová polévka s pohankou recept

Zeleninová polévka s pohankou recept
Zeleninová polévka s pohankou recept


Recept na zdravou zeleninovou polévku s pohankou, která chutná skvěle. Tuto polévku si díky zelenině zamilují i lidé kterým pohanka příliš nechutná. Pohanku by měl každý pravidelně konzumovat protože je zdravá. Zařaďte ji tedy také do svého jídelníčku.

Ingredience:

  • 1 petržel

  • 1/2 celeru

  • 1 velká mrkev

  • 3 česneky

  • kousek pórku

  • olej

  • sůl

  • pepř

  • bujon

  • kousek brokolice

  • hrst pohanky

  • 1 lžíce mouky

Postup:

  • Mrkev celer a petržel nastrouháme nahrubo. Kousek pórku a 3 stroužky česneku nakrájíme na kolečka.Zelenina na polévku
  • Zeleninu krátce osmahneme na oleji, pak přidáme lžičku mouky a ještě minutu smažíme. Poté zeleninu zalijeme vodou, přidáme bujón, opepříme, přidáme na kousky nakrájenou brokolici, 1 hrst pohanky a vaříme doměkka.Zeleninová polévka
  • Když je pohanka měkká, tak polévku popřípadě ještě dochutíme solí a můžeme podávat.Polévka servírování

Tipy:

Pohanka neobsahuje žádný lepek. Proto je její konzumace velmi vhodná pro celiaky a lidi alergické na lepek.

Pohanka obsahuje rutin, ten zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, tím je chrání.

Pohanka lze připravit i za studena například do salátu. Místo vaření ji stačí na několik hodin namočit do studené vody. Ona zvětší svůj objem a změkne a proto musí být poměr vody větší než poměr pohanky při namáčení.

Video receptu