
Recept na domácí kynutý chleba z droždí. Od teď si můžete voňavý a čerstvý chleba připravit klidně na chatě nebo o víkendu. Navíc tam přidáte pouze základní suroviny a nic jiného.
Ingredience:
- KVÁSEK:
20 g droždí (1/2 kostky)
1 lžička cukru krystal
1 lžička hladké mouky
50 ml vlažné vody
- TĚSTO NA CHLEBA:
2 střední vařené brambory
325 g hladké mouky
125 g žitné hladké mouky
2 rovné lžičky soli
1,5 lžičky celého kmínu
1 lžička 8% octa
250 ml vlažné vody
Postup:
- KVÁSEK: Do misky dáme 20g droždí (půl kostky), 1 lžičku cukru krystal, 1 lžičku hladké mouky a 50 ml vlažné vody. Droždí v tekutině rozmícháme, poté směs posypeme jemně moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut vzejít kvásek.
- Do mísy dáme 325 g hladké mouky, 125 g žitné hladké mouky, 2 vařené středně velké brambory nastrouhané najemno, 2 rovně lžičky soli, 1,5 lžičky celého kmínu, 1 lžičku octa, 250 ml vlažné vody, kvásek a vše důkladně zpracujeme v těsto.
- Těsto jemně posypeme moukou a necháme 1 hodinu pod utěrkou v teple kynout.
- Po nakynutí pod utěrkou z těsta na pomoučeném vále vytvarujeme bochánek a necháme v teple pod utěrkou ještě 30 minut kynout.
- Na potírání chleba rozpustíme ve vodě trochu soli.
- Nakynuté těsto dáme na rozehřátý plech na 250 stupňů z trouby. Plech se nevymazává. Chleba potřeme mašlovačkou vodou se solí a dáme péct na 250 stupňů do trouby na 15 minut.
- Poté chleba opět potřeme vodou se solí a pečeme dalších 20 minut na 200 stupňů.
- Poté chleba opět potřeme vodou se solí a pečeme dalších 15 minut na 200 stupňů.
- Hotový chleba opět potřeme vodou se solí a dáme vychladnout na mřížku.
- Po vychladnutí krájíme a můžeme konzumovat.
Tipy:
Těsto necháme kynout vždy pod utěrkou. Pokud by bylo odkryté, tak oschne a ztvrdne.
Do těsta nesmíme přidat žádnou ingredienci studenou (voda, droždí…), protože by nevykynulo.
Video receptuChleba je dobré po upečení nechat vychladnout na mřížce, aby měl k němu přístup vzduch i zespodu.