Domácí chleba recept

Domácí chleba recept



Recept na domácí kynutý chleba z droždí. Od teď si můžete voňavý a čerstvý chleba připravit klidně na chatě nebo o víkendu. Navíc tam přidáte pouze základní suroviny a nic jiného.

Přehrát videorecept domácí chleba

Ingredience:

  • KVÁSEK:
  • 20 g droždí (1/2 kostky)

  • 1 lžička cukru krystal

  • 1 lžička hladké mouky

  • 50 ml vlažné vody

  • TĚSTO NA CHLEBA:
  • 2 střední vařené brambory

  • 325 g hladké mouky

  • 125 g žitné hladké mouky

  • 2 rovné lžičky soli

  • 1,5 lžičky celého kmínu

  • 1 lžička 8% octa

  • 250 ml vlažné vody

Postup:

  • KVÁSEK: Do misky dáme 20g droždí (půl kostky), 1 lžičku cukru krystal, 1 lžičku hladké mouky a 50 ml vlažné vody. Droždí v tekutině rozmícháme, poté směs posypeme jemně moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut vzejít kvásek.Kvásek na těsto
  • Do mísy dáme 325 g hladké mouky, 125 g žitné hladké mouky, 2 vařené středně velké brambory nastrouhané najemno, 2 rovně lžičky soli, 1,5 lžičky celého kmínu, 1 lžičku octa, 250 ml vlažné vody, kvásek a vše důkladně zpracujeme v těsto.Kvásek těsto
  • Těsto jemně posypeme moukou a necháme 1 hodinu pod utěrkou v teple kynout.Kynutí těsta
  • Po nakynutí pod utěrkou z těsta na pomoučeném vále vytvarujeme bochánek a necháme v teple pod utěrkou ještě 30 minut kynout.Bochánek chleba
  • Na potírání chleba rozpustíme ve vodě trochu soli.
  • Nakynuté těsto dáme na rozehřátý plech na 250 stupňů z trouby. Plech se nevymazává. Chleba potřeme mašlovačkou vodou se solí a dáme péct na 250 stupňů do trouby na 15 minut.
  • Poté chleba opět potřeme vodou se solí a pečeme dalších 20 minut na 200 stupňů.
  • Poté chleba opět potřeme vodou se solí a pečeme dalších 15 minut na 200 stupňů.
  • Hotový chleba opět potřeme vodou se solí a dáme vychladnout na mřížku.
  • Po vychladnutí krájíme a můžeme konzumovat.Pečený chleba doma

Tipy:

Těsto necháme kynout vždy pod utěrkou. Pokud by bylo odkryté, tak oschne a ztvrdne.

Do těsta nesmíme přidat žádnou ingredienci studenou (voda, droždí…), protože by nevykynulo.

Chleba je dobré po upečení nechat vychladnout na mřížce, aby měl k němu přístup vzduch i zespodu.

Přehrát recept jako video:
video