Cuketové přílohové dušené zelí nepoznáte chutí od klasického zelí. Je to ideální způsob jak se zbavit v letních měsících nadměrného množství cuket. Tento recept musíte vyzkoušet.
Ingredience:
800 g mladých cuket bez velkých semen
1 středně velký brambor
1 cibule
200 ml vody
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžička soli
2 – 3 lžíce cukru krystal (podle chuti)
4 – 5 lžic octa (podle chuti)
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle.
- Brambor nastrouháme na jemném struhadle.
- Cibuli osmažíme na oleji.
- K osmažené cibuli přidáme nastrouhanou cuketu a brambor, 200 ml vody, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku soli, 2 – 3 lžíce cukru krystal (podle chuti), 4 – 5 lžic octa (podle chuti) a dusíme 5 minut pod poklicí.
- Poté poklici sundáme a dusíme 10 minut bez poklice aby se zelí zahustilo a voda se vyvařila.
- Podáváme jako přílohové zelí k masu a knedlíku.
Tipy:
Poměr octa a cukru je v receptu pouze přibližný, jelikož někdo má rád zelí kyselejší a někdo více sladké.
U velkých cuket je zapotřebí lžící vydlabat vnitřek se semeny. Ten při vaření nepoužijeme.
Video receptuJelikož se cuketové zelí vaří kratší dobu než klasické zelí, tak se do něj přidává mletý kmín a ne celý.