Cuketové přílohové dušené zelí nepoznáte chutí od klasického zelí. Je to ideální způsob jak se zbavit v letních měsících nadměrného množství cuket. Tento recept musíte vyzkoušet.


Ingredience:
800 g mladých cuket bez velkých semen
1 středně velký brambor
1 cibule
200 ml vody
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžička soli
2 – 3 lžíce cukru krystal (podle chuti)
4 – 5 lžic octa (podle chuti)
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle.
- Brambor nastrouháme na jemném struhadle.
- Cibuli osmažíme na oleji.
- K osmažené cibuli přidáme nastrouhanou cuketu a brambor, 200 ml vody, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku soli, 2 – 3 lžíce cukru krystal (podle chuti), 4 – 5 lžic octa (podle chuti) a dusíme 5 minut pod poklicí.
- Poté poklici sundáme a dusíme 10 minut bez poklice aby se zelí zahustilo a voda se vyvařila.
- Podáváme jako přílohové zelí k masu a knedlíku.
Tipy:
Poměr octa a cukru je v receptu pouze přibližný, jelikož někdo má rád zelí kyselejší a někdo více sladké.
U velkých cuket je zapotřebí lžící vydlabat vnitřek se semeny. Ten při vaření nepoužijeme.
Přehrát recept jako video:Jelikož se cuketové zelí vaří kratší dobu než klasické zelí, tak se do něj přidává mletý kmín a ne celý.
