Polévka z uzeného masa se zeleninou a rýží jako od babičky. Vynikající dokonalá polévka na zasycení a v zimě i na zahřátí. Vyzkoušejte staročeskou oblíbenou klasiku co se týče polévek.
Ingredience:
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
kousek pórku
2 stroužky česneku
150 g uzeného masa
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
1 litr vývaru
1 sáček vařené rýže
Postup:
- Nakrájíme mrkev, celer, petržel, pórek, česneky a uzené maso. Vše dáme do hrnce, přidáme 2 bobkové listy, 3 nové koření, 10 kuliček celého pepře, zalijeme 1 l vývaru a dáme vařit.
- Když je zelenina měkká, tak přidáme vařenou rýži, popřípadě polévku dosolíme.
- Na talíři polévku posypeme nakrájenou petrželkou nebo libečkem.
Tipy:
Kromě uzené polévky s rýží, se vaří ještě uzená polévka s kroupami.
Na uzenou polévku můžeme použít například uzenou kýtu, krkovici nebo plec.
Video receptuPři vaření polévky dáváme pozor, aby nebyla příliš slaná, protože některé druhy uzeného obsahují hodně soli.