Jednoduchý recept na houskový kynutý knedlík, který se hodí k pečenému masu a například špenátu nebo zelí. Příprava není vůbec nijak složitá. Na knedlíku si ale určitě pochutnáte a oblíbíte si ho.
KVÁSEK:
165 ml vlažné vody
1/2 lžičky cukru krystal
20 g droždí (1/2 kostky)
1/2 lžičky hladké mouky na poprášení
- TĚSTO:
2 rohlíky (den staré)
300 g polohrubé mouky
1 lžička soli
1 vejce
Postup:
- KVÁSEK: Ve 165 ml vlažné vody rozmícháme 1/2 lžičky cukru krystal a 20g droždí. Směs jemně posypeme lžičkou mouky a necháme 20 minut v teple vzejít kvásek.
- Dva den staré rohlíky nakrájíme na kostičky.
- TĚSTO: Smícháme 300 gramů polohrubé mouky a 1 lžičku soli. Poté přidáme kvásek, 1 vejce (NE přímo z lednice) a vypracujeme těsto. Do těsta poté vmícháme nakrájené rohlíky.
- Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout.
- Poté nakynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na dva kusy a vytvarujeme knedlíky.
- Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme 23 minut, po 5 minutách je otáčíme.
- Po vyndání knedlíky musíme propíchat vidličkou aby vyšla pára, protože jinak se knedlík srazí!!!
Tipy:
Těsto necháme kynout například na vlažných kamnech nebo mírně předehřáté troubě.
Těsto je důležité při kynutí přikrýt utěrkou aby neoschlo a neztvrdlo.
Knedlíky vaříme pozvolna, voda by neměla příliš vřít.
Video receptuAby těsto správně vykynulo, nesmíme přidat žádnou ingredienci studenou.