
Kompletní jídlo, recept na pečenou vepřovou plec s cibulovým zelím z červené cibule a domácím kynutým houskovým knedlíkem. Ideální na nedělní oběd.
CIBULOVÉ ZELÍ:
600 g červené cibule
olej
1 lžička soli
1 lžička celého kmínu
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce 8% octa
150 ml vody
knedlík KVÁSEK:
165 ml vlažné vody
1/2 lžičky cukru krystal
20 g droždí (1/2 kostky)
1/2 lžičky hladké mouky na poprášení
- KNEDLÍK TĚSTO:
2 rohlíky (den staré)
300 g polohrubé mouky
1 lžička soli
1 vejce
VEPŘOVÁ PLEC:
- Do pekáče nalijeme 400 ml studené vody. Vepřovou plec ze všech stran osolíme, opepříme, posypeme celým kmínem a dáme do pekáče. Okolo masa přidáme nakrájenou cibuli kterou také osolíme.
- Plec pečeme přikrytou víkem v předehřáté troubě na 180 stupňů podle velikosti masa cca 2 hodiny. Během pečení maso kontrolujeme aby se nevyvařila voda, popřípadě trochu vody přilijeme.
- Po upečení maso nakrájíme na plátky.
CIBULOVÉ ZELÍ:
- Cibule nakrájíme na půlkolečka.
- Do hrnce dáme trochu oleje a na něm cibuli pár minut osmažíme. Během toho přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku celého kmínu, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce octa, 150 ml vody a vaříme bez poklice dokud se voda nevyvaří.
- Až se voda vyvaří a zelí zhoustne tak je hotové.
HOUSKOVÝ KNEDLÍK:
- KVÁSEK: Ve 165 ml vlažné vody rozmícháme 1/2 lžičky cukru krystal a 20g droždí. Směs jemně posypeme lžičkou mouky a necháme 20 minut v teple vzejít kvásek.
- Dva den staré rohlíky nakrájíme na kostičky.
- TĚSTO: Smícháme 300 gramů polohrubé mouky a 1 lžičku soli. Poté přidáme kvásek, 1 vejce (NE přímo z lednice) a vypracujeme těsto. Do těsta poté vmícháme nakrájené rohlíky.
- Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout.
- Poté nakynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na dva kusy a vytvarujeme knedlíky.
- Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme 23 minut, po 5 minutách je otáčíme.
- Po vyndání knedlíky musíme propíchat vidličkou aby vyšla pára, protože jinak se knedlík srazí!!!
PODÁVÁNÍ:
- Podáváme společně pečenou vepřovou plec cibulové zelí a houskový knedlík. Maso polijeme výpekem z pekáče.
Tipy:
Knedlíky vaříme pozvolna, voda by neměla příliš vřít.
Aby těsto na knedlíky správně vykynulo, nesmíme přidat žádnou ingredienci studenou a musí kynout v teple.
Video receptuKromě cibulového zelí je hodně oblíbené také například cuketové zelí.