Vaření hovězího poctivého vývaru trvá sice delší dobu, ale určitě se vyplatí. Ochutnejte pořádně silný hovězí vývar se zeleninou podle našeho receptu. Takový vývar dokáže člověka posilnit, v zimních měsících i zahřát a dodat mu energii, vitamíny, minerály a kolagen.
Ingredience:
0,8 kg hovězí maso přední a kosti
1 cibule
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
6 nových koření
10 kuliček celého pepře
sůl
voda
kousek celeru
3 malé petržele
3 mrkve
Postup:
- Hovězí maso dáme do hrnce a přidáme cibuli, 3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 1/2 lžíce soli, zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu.
- Pokud se na povrchu vytvoří pěna, tak jí lžící sebereme a vyhodíme. Vývar necháme pozvolna táhnout pod pokličkou. Voda by měla jen minimálně vařit.
- Mezitím si nakrájíme kousek celeru, 3 malé petržele a 3 mrkve. Zeleninu přidáme k vývaru když je maso téměř měkké a vaříme ještě 20 minut společně.
- Nakonec nakrájíme vařené maso, vývar popřípadě dosolíme a můžeme podávat.
- Dobrou chuť.
Tipy:
Maso a kosti na hovězí vývar můžeme před vařením opéct v troubě. Vývar pak bude mít ještě lepší chuť a barvu.
Pro krásnou barvu vývaru přidáme čistou cibuli i se slupkou.
Video receptuVývar dozdobíme sekanou listovou petrželkou nebo libečkem. Bylinky nejsou pouze jako ozdoba, ale dodají i chuť a aroma.