
Lokše neboli bramborové placky, jsou vynikající chutnou a oblíbenou alternativou místo knedlíků. Dnes si je ale připravíme plněné směsí z mletého masa. Kdo má rád pálivé pokrmy, může přidat i nakrájenou chilli papričku.
INGREDIENCE MASOVÁ SMĚS:
1 kapie
1 cibule
500 g mleté maso mix
2 stroužky česneku
1 bujon
pepř
sůl
1 lžička tymiánu
1 lžíce plnotučné hořčice
1 plechovka krájených rajčat
- INGREDIENCE LOKŠE:
400 g předem vařených brambor
1/2 lžičky soli
130 g hladké mouky
rozpuštěné máslo na potírání
Postup:
- Nakrájíme 1 papriku kapii na kostičky a 1 cibuli nadrobno.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Poté přidáme mleté maso které orestujeme.
- Přidáme nakrájenou kapii a 2 prolisované stroužky česneku, 1 bujón, 1 lžičku sušeného tymiánu, 1 lžíci plnotučné hořčice, trochu mletého pepře, 1 plechovku loupaných krájených rajčat a vše vaříme 20 minut.
- Po 20 minutách vaření bez pokličky směs krásně zhoustne, maso změkne a zbývá už ji pouze popřípadě dosolit.
LOKŠE:
- 400 g předem vařených a vychladlých oloupaných brambor nastrouháme najemno.
- K nastrouhaným bramborám přidáme 1/2 lžičky soli, 130 g hladké mouky a důkladně vypracujeme těsto.
- Těsto rozdělíme na 8 dílů.
- Z každého kousku na pomoučeném vále vyválíme válečkem placku cca 20 cm.
- Lokše smažíme nasucho na pánvi z obou stran.
- Pak je ještě můžeme potřít rozpuštěným máslem.
- Hotové lokše stočíme do trychtýře a naplníme masovou směsí. Vše můžeme ještě posypat nakrájenou petrželkou.
Tipy:
Mleté maso do receptu můžeme použít buď pouze vepřové, nebo hovězí, nebo mix.
Vařenou směs z mletého masa lze ještě přikořenit chilli papričkou a natírat například na topinky a mít tak vynikající předkrm.
Video receptuV ideálním případě je nejlepší si mleté maso namlít doma, ale ne každý má na to doma vybavení.