Čočková polévka se zelím a uzeným masem recept

Čočková polévka se zelím a uzeným masem recept
Čočková polévka se zelím a uzeným masem recept


Staročeská čočková polévka která není příliš známá se vaří s kysaným zelím a uzeným masem. Nejen skvěle chutná ale i dobře zasytí.

Ingredience:

  • 300 g čočky

  • 1 cibule

  • 250 g uzeného masa

  • 250 g kysaného zelí

  • olej

  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky

  • 1,5 litru vývaru, nebo vody

  • 1 bobkový list

  • mletý pepř

  • 4 prolisované stroužky česneku

  • 1 lžička majoránky

  • sůl

  • petrželka

Postup:

  • Nejdříve namočíme 300 g přebrané čočky na 12 hodin do studené vody.Vaření čočky recept
  • Nakrájíme nadrobno 1 velkou cibuli, 250 g uzeného masa na kostičky, 250 g kysaného zelí bez šťávy překrájíme na menší kousky.Cibule uzené maso a zelí
  • Cibuli zesklovatíme na oleji.Smažená cibule
  • Přidáme 1 vrchovatou lžíci hladké mouky a ještě 1 minutu pozvolna za stálého míchání smažíme.Cibulová jíška recept
  • Poté přilijeme 1,5 l vývaru nebo vody, přidáme scezenou předem namočenou čočku, nakrájené uzené maso, 1 bobkový list, mletý pepř a čočku vaříme téměř do měkka.Čočková polévka recept
  • Poté přidáme nakrájené zelí, 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku majoránky a vaříme do měkka. Nakonec polévku podle chuti dosolíme a můžeme podávat.Čočková polévka

Tipy:

Na talíři polévku ještě dozdobíme nakrájenou petrželkou.

Zelí nemá být po uvaření úplně měkké. Má být mírně zatvrdlé.

Čočku vždy namočíme do vody minimálně na 2 hodiny před vařením. Ideálně však na 12 hodin.

Video receptu