Staročeská čočková polévka která není příliš známá se vaří s kysaným zelím a uzeným masem. Nejen skvěle chutná ale i dobře zasytí.
Ingredience:
300 g čočky
1 cibule
250 g uzeného masa
250 g kysaného zelí
olej
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1,5 litru vývaru, nebo vody
1 bobkový list
mletý pepř
4 prolisované stroužky česneku
1 lžička majoránky
sůl
petrželka
Postup:
- Nejdříve namočíme 300 g přebrané čočky na 12 hodin do studené vody.
- Nakrájíme nadrobno 1 velkou cibuli, 250 g uzeného masa na kostičky, 250 g kysaného zelí bez šťávy překrájíme na menší kousky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Přidáme 1 vrchovatou lžíci hladké mouky a ještě 1 minutu pozvolna za stálého míchání smažíme.
- Poté přilijeme 1,5 l vývaru nebo vody, přidáme scezenou předem namočenou čočku, nakrájené uzené maso, 1 bobkový list, mletý pepř a čočku vaříme téměř do měkka.
- Poté přidáme nakrájené zelí, 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku majoránky a vaříme do měkka. Nakonec polévku podle chuti dosolíme a můžeme podávat.
Tipy:
Na talíři polévku ještě dozdobíme nakrájenou petrželkou.
Zelí nemá být po uvaření úplně měkké. Má být mírně zatvrdlé.
Video receptuČočku vždy namočíme do vody minimálně na 2 hodiny před vařením. Ideálně však na 12 hodin.