Recept na kulaté švestkové kynuté koláčky z čerstvých švestek. Pokud ale neseženete švestky, můžete použít klidně borůvky a výsledek bude stejně dokonalý. Na závěr se koláčky posypou drobenkou a dají péct. Jednoduchý recept který zvládne i ten, kdo často nepeče.
KVÁSEK:
200 ml vlažného mléka
1/2 lžičky cukru krystal
14 g droždí (1/3 kostky)
- TĚSTO:
400 g hladké mouky
75 g cukr krystal
špetka soli
1 vejce (nesmí být ledové)
65 g rozpuštěného másla
- DROBENKA:
60 g másla
60 g krupicového cukru
60 g hrubé mouky
- DÁLE:
10 větších švestek
1 vejce na potření
Postup:
- KVÁSEK: Do misky dáme 200 ml vlažného mléka, půl lžičky cukru krystal a jednu třetinu kostky droždí. Promícháme aby se droždí rozpustilo a necháme na teplém místě 20 minut vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 400 g hladké mouky, 75 g cukru krystal, špetku soli, 1 vejce (nesmí být studené), 65 g rozpuštěného másla a vzešlý kvásek. Všechny suroviny důkladně promícháme a poté necháme těsto v teple pod utěrkou (aby neoschlo) jednu hodinu vykynout, (zvětší objem, jako na obrázku).
- DROBENKA: Na drobenku si smícháme 60 g másla, 60 g krupicového cukru a 60 g hrubé mouky. Všechno společně rukou rozdrobíme do požadované hmoty.
- Vypeckované švestky nakrájíme na malé kostičky cca 1 cm.
- Nakynuté těsto rozdělíme na 8 kousků ze kterých vypracujeme bochánky a necháme ještě 10 minut nakynout.
- Do každého bochánku vytlačíme sklenicí střed koláčku a přendáme na pečící papír. Koláčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Poté je naplníme nakrájenými švestkami.
- Nakonec koláčky posypeme drobenkou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 15 až 20 minut. Po upečení přendáme koláče na talíř a necháme vychladnout.
Tipy:
Žádné ze surovin se nesmí do těsta přidávat studené, protože jinak by těsto nevykynulo.
Recept na koláčky je pořád stejný, ale jako náplň můžeme použít nejen švestky nebo borůvky, ale například i jablka nebo broskve. Nakonec ale také posypat drobenkou.
Video receptuPokud pečeme koláčky na pečícím papíru, tak není zapotřebí používat žádný tuk na potření papíru.