Švestkové koláčky s drobenkou recept

Švestkové koláčky s drobenkou recept



Recept na kulaté švestkové kynuté koláčky z čerstvých švestek. Pokud ale neseženete švestky, můžete použít klidně borůvky a výsledek bude stejně dokonalý. Na závěr se koláčky posypou drobenkou a dají péct. Jednoduchý recept který zvládne i ten, kdo často nepeče.

Videorecept švestkové koláčky s drobenkou

KVÁSEK:

  • 200 ml vlažného mléka

  • 1/2 lžičky cukru krystal

  • 14 g droždí (1/3 kostky)

  • TĚSTO:
  • 400 g hladké mouky

  • 75 g cukr krystal

  • špetka soli

  • 1 vejce (nesmí být ledové)

  • 65 g rozpuštěného másla

  • DROBENKA:
  • 60 g másla

  • 60 g krupicového cukru

  • 60 g hrubé mouky

  • DÁLE:
  • 10 větších švestek

  • 1 vejce na potření

Postup:

  • KVÁSEK: Do misky dáme 200 ml vlažného mléka, půl lžičky cukru krystal a jednu třetinu kostky droždí. Promícháme aby se droždí rozpustilo a necháme na teplém místě 20 minut vzejít kvásek.Kvásek do těsta
  • TĚSTO: Smícháme 400 g hladké mouky, 75 g cukru krystal, špetku soli, 1 vejce (nesmí být studené), 65 g rozpuštěného másla a vzešlý kvásek. Všechny suroviny důkladně promícháme a poté necháme těsto v teple pod utěrkou (aby neoschlo) jednu hodinu vykynout, (zvětší objem, jako na obrázku).Vykynuté těsto
  • DROBENKA: Na drobenku si smícháme 60 g másla, 60 g krupicového cukru a 60 g hrubé mouky. Všechno společně rukou rozdrobíme do požadované hmoty.Drobenka návod
  • Vypeckované švestky nakrájíme na malé kostičky cca 1 cm.Švestky recept
  • Nakynuté těsto rozdělíme na 8 kousků ze kterých vypracujeme bochánky a necháme ještě 10 minut nakynout.Kynuté těsto bochánky
  • Do každého bochánku vytlačíme sklenicí střed koláčku a přendáme na pečící papír. Koláčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Poté je naplníme nakrájenými švestkami.Tvorba koláčků
  • Nakonec koláčky posypeme drobenkou. Drobenka na koláče a koláčky
  • Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 15 až 20 minut. Po upečení přendáme koláče na talíř a necháme vychladnout.Domácí koláče recept

Tipy:

Žádné ze surovin se nesmí do těsta přidávat studené, protože jinak by těsto nevykynulo.

Recept na koláčky je pořád stejný, ale jako náplň můžeme použít nejen švestky nebo borůvky, ale například i jablka nebo broskve. Nakonec ale také posypat drobenkou.

Pokud pečeme koláčky na pečícím papíru, tak není zapotřebí používat žádný tuk na potření papíru.

Přehrát recept jako video:
video