Oříškové košíčky je jeden z nejoblíbenějších vánočních receptů. Přitom jejich příprava není až tak složitá a určitě tento recept stojí za vyzkoušení.
TĚSTO KOŠÍČKY CCA 40 KS:
260 g hladké mouky
60 g mletých vlašských ořechů
70 g cukr moučka
1 vejce
120 g rozpuštěného másla
špetka soli
- NÁPLŇ:
375 g smetany ke šlehání
130 g třtinového cukru
20 g vanilkového cukru
150 g mletých vlašských ořechů
150 g mletých piškotů
- NA OZDOBU:
čokoládová poleva
vlašské ořechy
Postup:
- TĚSTO: 260 g hladké mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 70 g cukru moučka, 1 vejce, 120 g rozpuštěného ale vychladlého másla a špetka soli. Nejdříve smícháme sypké přísady, poté přidáme zbytek a vypracujeme těsto.
- Těsto dáme zabalené v potravinářské fólii minimálně na dvě hodiny do ledničky.
- Vychlazeným těstem poté plníme formičky. Musíme těsto rovnoměrně namačkat na dno i strany košíčku.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut.
- NÁPLŇ: 375 g smetany ke šlehání zahřejeme – ale nevaříme! Přidáme 130 g třtinového cukru, 20 g vanilkového cukru, 150 g mletých vlašských ořechů, 150 g mletých piškotů a vše důkladně promícháme.
- Směs necháme trochu zchladnout a poté s ní plníme lžičkou košíčky.
- Kočičky dáme vychladit do lednice a poté na ně lžící nanášíme čokoládovou polevu a přidáme polovinu vlašského ořechu. Po zaschnutí polevy skladujeme v chladu.
Tipy:
Těsto je dostatečně tučné a tudíž není zapotřebí plechové formičky ničím vymazávat.
Doba pečení je v receptu uvedena pouze přibližně, protože každá trouba peče jinak.
Video receptuKromě oříškových košíčku můžete vyzkoušet také vynikající pařížské rohlíčky.