
Dušené hovězí maso společně s česnekem, houbami a šťouchanými bramborami chutná skvěle. Hovězí maso není nejlevnější, ale do tohoto receptu prostě patří. Tak proč si na něm jednou za čas nepochutnat. Uvidíte že si moc pochutnáte.
DUŠENÉ MASO:
1 cibule
6 stroužků česneku
250 g čerstvých hub
650 g hovězí zadní maso
sůl
pepř
plnotučná hořčice
hladká mouka
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
1 l vývaru
- ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY:
2 lahůdkové cibulky
100 g anglické slaniny
800 g brambor
smetana
Postup:
- DUŠENÉ MASO:
Cibuli a česneky nakrájíme nadrobno. Hlívu ústřičnou nebo jiné houby na kostičky. - Kostky hovězího masa o velikosti cca 4 x 4 cm osolíme, opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí a obalíme ze všech stran v hladké mouce.
- Maso ze všech stran orestujeme na oleji na pánvi.
- Orestované maso dáme stranou a na výpeku orestujeme cibuli. Poté přidáme nakrájený česnek a houby, 1/2 lžičky drceného kmínu a ještě chvíli restujeme.
- Nakonec vložíme zpět maso, přidáme 1 lžíci plnotučné hořčice, zalijeme vývarem aby bylo maso potopené a vaříme přikryté pod poklicí doměkka.
- Když je maso měkké, tak ho popřípadě dosolíme.
- ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY:
Nakrájíme lahůdkové cibulky na kolečka a anglickou slaninu na kostičky a obojí několik minut orestujeme na másle. - Oškrábané brambory nakrájíme, osolíme a ve vodě uvaříme doměkka.
- Vařené brambory scedíme, přidáme orestovanou slaninu a cibulku, trochu smetany (podle konzistence brambor) a pomocí šťouchačky na brambory z nich uděláme šťouchané brambory.
- Podáváme společně dušené vepřové maso a šťouchané brambory. Dobrou chuť!!!
Tipy:
Šťouchané brambory lze použít jako přílohu například i k řízkům nebo karbanátkům.
Na šťouchané brambory se nejlépe hodí varný typ brambor C. Pokud je nemáme, tak varný typ B.
Video receptuDušené hovězí maso můžeme zjemnit ještě přidáním několika lžic smetany do omáčky na konci vaření.