Velikonoční nádivka recept



Recept na jednoduchou velikonoční nádivku kterou zvládne i začínající kuchař a vždycky se povede. Lepší je použít včerejší rohlíky, půjdou lépe krájet. Množství ingrediencí je na pekáč o velikosti 20 x 30 cm.

Přehrát videorecept velikonoční nádivka

Ingredience:

  • 300 g uzeného masa

  • 10 rohlíků

  • 300 ml mléka

  • 40 g rozpuštěného másla

  • 3 vejce

  • 1 menší lžička soli

  • 1 plná hrst kopřiv nebo špenátu

  • pepř

  • špetka muškátového oříšku

  • olej

  • hrubá mouka

Postup:

  • 300 g uzeného masa uvaříme ve vodě doměkka.Vařené uzené maso
  • 10 rohlíků nakrájíme na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm.Rohlíky na nádivku
  • 3 vejce rozdělíme na žloutky a bílky.Oddělit žloutky a bílky
  • Bílky vyšleháme v tuhý sníh.Šlehání sněhu
  • K rohlíkům přidáme 300 ml mléka, 40 g rozpuštěného másla, 3 žloutky, menší lžičku soli a důkladně promícháme. Poté ke směsi přidáme nakrájené uzené maso, nakrájenou hrst čerstvých kopřiv nebo špenátu, pepř, špetku muškátového oříšku a promícháme.Kopřivová nádivka
  • Nakonec přidáme vyšlehaný bílek, který už jen jemně do těsta zapracujeme aby zůstalo těsto nadýchané.Vyšlehaný bílek do těsta
  • Pekáč na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
  • Do pekáče rozprostřeme nádivku a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 45 minut. Po upečení necháme nádivku vychladnout a pak ji nakrájíme.Nádivka pečená v troubě

Tipy:

Na vymazání pekáče nikdy nepoužíváme máslo, protože obsahuje vodu a nádivka by se mohla připálit. Mnohem lepší je použít olej.

Správný vyšlehaný bílek poznáme podle toho, že při otočení nádoby v které ho ušleháme nevypadne.

Výška nádivky je podle rozměrů pekáče 20 x 30 cm. Pokud použijete větší nebo menší pekáč, musíte délku pečení nebo množství ingrediencí upravit.

Přehrát recept jako video:
video