Recept na jednoduchou velikonoční nádivku kterou zvládne i začínající kuchař a vždycky se povede. Lepší je použít včerejší rohlíky, půjdou lépe krájet. Množství ingrediencí je na pekáč o velikosti 20 x 30 cm.
Ingredience:
300 g uzeného masa
10 rohlíků
300 ml mléka
40 g rozpuštěného másla
3 vejce
1 menší lžička soli
1 plná hrst kopřiv nebo špenátu
pepř
špetka muškátového oříšku
olej
hrubá mouka
Postup:
- 300 g uzeného masa uvaříme ve vodě doměkka.
- 10 rohlíků nakrájíme na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm.
- 3 vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
- Bílky vyšleháme v tuhý sníh.
- K rohlíkům přidáme 300 ml mléka, 40 g rozpuštěného másla, 3 žloutky, menší lžičku soli a důkladně promícháme. Poté ke směsi přidáme nakrájené uzené maso, nakrájenou hrst čerstvých kopřiv nebo špenátu, pepř, špetku muškátového oříšku a promícháme.
- Nakonec přidáme vyšlehaný bílek, který už jen jemně do těsta zapracujeme aby zůstalo těsto nadýchané.
- Pekáč na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
- Do pekáče rozprostřeme nádivku a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 45 minut. Po upečení necháme nádivku vychladnout a pak ji nakrájíme.
Tipy:
Na vymazání pekáče nikdy nepoužíváme máslo, protože obsahuje vodu a nádivka by se mohla připálit. Mnohem lepší je použít olej.
Správný vyšlehaný bílek poznáme podle toho, že při otočení nádoby v které ho ušleháme nevypadne.
Video receptuVýška nádivky je podle rozměrů pekáče 20 x 30 cm. Pokud použijete větší nebo menší pekáč, musíte délku pečení nebo množství ingrediencí upravit.