Cibulová omáčka je jedna z nejoblíbenějších. Vyzkoušejte recept na lahodné vepřové plátky v cibulové omáčce. Jako přílohu můžeme podávat například opečené brambory.
Ingredience:
300 g cibule
6 plátků vepřové pečeně
sůl
mletý černý pepř
1 stroužek česneku
olej
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
750 ml vývaru
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky sušeného tymiánu
brambory nebo rýže
Postup:
- Nadrobno nakrájíme 300 g cibule.
- Plátky vepřové pečeně osolíme a opepříme. Nakrájíme 1 stroužek česneku na plátky.
- Maso zprudka zatáhneme z obou stran na oleji na pánvi.
- Pak dáme maso stranou a na výpeku osmahneme cibuli do tmava. Během smažení cibuli několikrát podlijeme trochu vody.
- Poté přidáme 1 vrchovatou lžíci hladké mouky a ještě 30 vteřin restujeme, přilijeme 750 ml vývaru (nebo vody a přidáme bujón), přidáme nakrájený česnek, 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžičky sušeného tymiánu. Omáčku dobře promícháme.
- Omáčku přivedeme k varu, vložíme do ní maso a vaříme pod poklicí do měkka cca 30 minut.
- Nakonec měkké maso z omáčky vyndáme a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podávám například s vařeným bramborem.
Tipy:
Na talíři brambory dozdobíme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Pokud by byla omáčka po rozmixování příliš řídká, tak jí ještě chvilku povaříme.
Video receptuKromě brambor můžeme maso v cibulové omáčce podávat například i s rýží nebo kynutým knedlíkem.