Verze nevegetariánské čočkové polévky pro masožrouty s uzeným masem. Doporučujeme čočku předem namočit podle návodu na obalu a zkrátit tak dobu varu. Ještě existuje i polévka z červené čočky, ale ta se při vaření rozpadá a vytváří hustou konzistenci.
Ingredience:
1 cibule
3 malé mrkve
300 g anglické slaniny vcelku
olej
300 g velkozrnné čočky
pepř
vývar nebo voda
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
hladká mouka
3 stroužky prolisovaného česneku
3 – 5 lžic octa podle chuti
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev na malé kostičky.
- Anglickou slaninu nebo jiné uzené maso nakrájíme také na malé kostičky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji. Poté přidáme mrkev a anglickou a ještě chvilku restujeme. Nakonec přidáme předem namočenou čočku podle návodu a scezenou, zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme trochu mletého pepře, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a vaříme.
- Na zahuštění si rozmícháme v trošce vody 1 lžíci hladké mouky. Tuto směs přidáme do polévky když je čočka téměř měkká a ještě důkladně převaříme.
- 2 minuty před vypnutím přidáme prolisovaný česnek, 3-5 lžic octu podle chuti, popřípadě polévku dosolíme. Můžeme podávat.
Tipy:
Čočku před namočením musíme důkladně přebrat, protože může obsahovat kousky kamenů nebo zeminy.
Čočka se hodí nejen do polévek, ale lze z ní připravovat i salát nebo se podává i nakyselo jako příloha.
Video receptuČočka je samozřejmě velice zdravá a člověk by měl luštěniny konzumovat pravidelně.