Čočková polévka s uzeným masem recept

Čočková polévka s uzeným masem recept
Čočková polévka s uzeným masem recept


Verze nevegetariánské čočkové polévky pro masožrouty s uzeným masem. Doporučujeme čočku předem namočit podle návodu na obalu a zkrátit tak dobu varu. Ještě existuje i polévka z červené čočky, ale ta se při vaření rozpadá a vytváří hustou konzistenci.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 3 malé mrkve

  • 300 g anglické slaniny vcelku

  • olej

  • 300 g velkozrnné čočky

  • pepř

  • vývar nebo voda

  • 1 bobkový list

  • 3 kuličky nového koření

  • hladká mouka

  • 3 stroužky prolisovaného česneku

  • 3 – 5 lžic octa podle chuti

Postup:

  • Cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev na malé kostičky.Krájení mrkve
  • Anglickou slaninu nebo jiné uzené maso nakrájíme také na malé kostičky.Anglická slanina recept
  • Cibuli zesklovatíme na oleji. Poté přidáme mrkev a anglickou a ještě chvilku restujeme. Nakonec přidáme předem namočenou čočku podle návodu a scezenou, zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme trochu mletého pepře, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a vaříme.Luštěninová polévka
  • Na zahuštění si rozmícháme v trošce vody 1 lžíci hladké mouky. Tuto směs přidáme do polévky když je čočka téměř měkká a ještě důkladně převaříme.
  • 2 minuty před vypnutím přidáme prolisovaný česnek, 3-5 lžic octu podle chuti, popřípadě polévku dosolíme. Můžeme podávat.Čočková polévka s uzeninou

Tipy:

Čočku před namočením musíme důkladně přebrat, protože může obsahovat kousky kamenů nebo zeminy.

Čočka se hodí nejen do polévek, ale lze z ní připravovat i salát nebo se podává i nakyselo jako příloha.

Čočka je samozřejmě velice zdravá a člověk by měl luštěniny konzumovat pravidelně.

Video receptu