Jídlo z jednoho pekáče, to jsou špízy z mletého masa s cuketou, které se pečou společně s hranolkami. K tomu česnekový dip. Jídla kolem kterých nemusí člověk celou dobu běhat jsou v poslední době stále více oblíbenější. Zde je jedno z nich.
Ingredience:
1 cibule
500 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo mix)
1 lžička soli
pepř
1 lžička majoránky nebo tymiánu
1 vejce
2 lžíce strouhanky
1 lžíce hladké mouky
cuketa
červená cibule
brambory
olej
- DIP:
150 g zakysané smetany
1 prolisovaný česnek
krájený kopr
pepř
Postup:
- Cibuli nakrájenou nadrobno přidáme k mletému masu a osolíme a opepříme. Přidáme 1 lžičku majoránky nebo tymiánu, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíci hladké mouky a vše důkladně promícháme. Ze směsi ručně tvarujeme malé karbanátky.
- Na špejle napichujeme střídavě karbanátky, plátky červené cibule, a cuketu nakrájenou na kolečka. Špízy přendáme na pečící papír a k tomu přidáme brambory nakrájené na hranolky. Hranolky osolíme a opepříme. Hranolky i špízy jemně pokapeme olejem.
- DIP: Smícháme zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, nakrájený kopr, sůl a pepř.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu. Poté ihned podáváme s dipem.
Tipy:
Špízy pečené v troubě jsou mnohem méně mastné než smažené na oleji na pánvi.
Pokud by byly hranolky pečené dříve, tak je z plechu vyndáme a maso necháme ještě chvíli dopéct.
Video receptuKromě dipu, můžeme samozřejmě podávat pečené špízy s hranolky s tatarkou či majolkou, nebo dokonce kečupem.