Špízy (ražniči) z mletého masa pečené v troubě s hranolkami recept

Špízy (ražniči) z mletého masa
Špízy (ražniči) z mletého masa


Jídlo z jednoho pekáče, to jsou špízy z mletého masa s cuketou, které se pečou společně s hranolkami. K tomu česnekový dip. Jídla kolem kterých nemusí člověk celou dobu běhat jsou v poslední době stále více oblíbenější. Zde je jedno z nich.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 500 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo mix)

  • 1 lžička soli

  • pepř

  • 1 lžička majoránky nebo tymiánu

  • 1 vejce

  • 2 lžíce strouhanky

  • 1 lžíce hladké mouky

  • cuketa

  • červená cibule

  • brambory

  • olej

  • DIP:
  • 150 g zakysané smetany

  • 1 prolisovaný česnek

  • krájený kopr

  • pepř

Postup:

  • Cibuli nakrájenou nadrobno přidáme k mletému masu a osolíme a opepříme. Přidáme 1 lžičku majoránky nebo tymiánu, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíci hladké mouky a vše důkladně promícháme. Ze směsi ručně tvarujeme malé karbanátky.Karbanátky v troubě
  • Na špejle napichujeme střídavě karbanátky, plátky červené cibule, a cuketu nakrájenou na kolečka. Špízy přendáme na pečící papír a k tomu přidáme brambory nakrájené na hranolky. Hranolky osolíme a opepříme. Hranolky i špízy jemně pokapeme olejem. Hranolky v troubě recept
  • DIP: Smícháme zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, nakrájený kopr, sůl a pepř.Česnekový dip recept
  • Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu. Poté ihned podáváme s dipem.Pečené karbanátky v troubě

Tipy:

Špízy pečené v troubě jsou mnohem méně mastné než smažené na oleji na pánvi.

Pokud by byly hranolky pečené dříve, tak je z plechu vyndáme a maso necháme ještě chvíli dopéct.

Kromě dipu, můžeme samozřejmě podávat pečené špízy s hranolky s tatarkou či majolkou, nebo dokonce kečupem.

Video receptu