Recept na pečenou vepřovou špikovanou kýtu, která díky špeku není po upečení vysušená. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše. Perfektní jídlo na nedělní oběd.
Ingredience:
750 ml vývaru
1 cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce plnotučné hořčice
4 kuličky jalovce
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky sušeného tymiánu
750 g vepřové kýty
špek
pepř
sůl
olej
brambory
Postup:
- Nakrájíme cibuli a česneky nadrobno.
- Do pekáče nalijeme 750 ml vývaru, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, 1 lžíci plnotučné hořčice, 4 kuličky jalovce, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky sušeného tymiánu a vše promícháme. Do masa uděláme nožem drážky a do nich zasuneme klínky špeku.
- Maso ze všech stran osolíme a opepříme, přidáme do pekáče a jemně zakápneme olejem. Pečeme přikryté víkem v předehřáté troubě na 200 stupňů dvě hodiny a během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.
- Poté přidáme k masu rozpůlené syrové brambory které pokapeme olejem a osolíme. Podlijeme vodou a pečeme ještě 30 minut přikryté víkem a 15 minut odkryté.
- Nakonec maso nakrájíme na plátky.
- Na talíři posypeme brambory nakrájenou petrželí.
Tipy:
Pokud dáme předem klínky špeku alespoň na hodinu do mrazáku, ztvrdnou a maso půjde mnohem lépe špikovat.
Když nebudeme maso krájet příliš horké, tak půjde nakrájet mnohem lépe a nebude se rozpadat.
Video receptuBěhem pečení můžeme místo vody podlít maso trochu piva a získá ještě lepší chuť.