Pečená špikovaná vepřová kýta s bramborem recept

Pečená špikovaná vepřová kýta s bramborem recept



Recept na pečenou vepřovou špikovanou kýtu, která díky špeku není po upečení vysušená. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše. Perfektní jídlo na nedělní oběd.

Ingredience:

  • 750 ml vývaru

  • 1 cibule

  • 5 stroužků česneku

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 4 kuličky jalovce

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu

  • 750 g vepřové kýty

  • špek

  • pepř

  • sůl

  • olej

  • brambory

Postup:

  • Nakrájíme cibuli a česneky nadrobno.Cibule a česnek recept
  • Do pekáče nalijeme 750 ml vývaru, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, 1 lžíci plnotučné hořčice, 4 kuličky jalovce, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky sušeného tymiánu a vše promícháme. Do masa uděláme nožem drážky a do nich zasuneme klínky špeku.Pečená špikovaná kýta recept
  • Maso ze všech stran osolíme a opepříme, přidáme do pekáče a jemně zakápneme olejem. Pečeme přikryté víkem v předehřáté troubě na 200 stupňů dvě hodiny a během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.Pečené maso v pekáčku v troubě recept
  • Poté přidáme k masu rozpůlené syrové brambory které pokapeme olejem a osolíme. Podlijeme vodou a pečeme ještě 30 minut přikryté víkem a 15 minut odkryté.Pečené vepřové maso s brambory recept
  • Nakonec maso nakrájíme na plátky.Krájené vepřové pečené maso recept
  • Na talíři posypeme brambory nakrájenou petrželí.Vepřová pečeně v troubě s bramborem recept

Tipy:

Pokud dáme předem klínky špeku alespoň na hodinu do mrazáku, ztvrdnou a maso půjde mnohem lépe špikovat.

Když nebudeme maso krájet příliš horké, tak půjde nakrájet mnohem lépe a nebude se rozpadat.

Během pečení můžeme místo vody podlít maso trochu piva a získá ještě lepší chuť.