
Vepřový řízek z krkovice s lehkým vídeňským bramborovým salátem, do kterého se nepřidává majonéza a díky tomu je dietnější než klasický salát. Jako příloha je ideální zeleninový nebo jen okurkový salát nakyselo.
VÍDEŇSKÝ SALÁT:
700 g vařených brambor (varný typ A)
1 malá červená cibule
sůl
pepř
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce octa 8%
1 lžíce plnotučné hořčice
100 ml hovězího vývaru
Postup:
- Vařené, oloupané a ještě vlažné brambory nakrájíme na kostičky. Malou červenou cibuli nakrájíme na větší kousky a přidáme k bramborám.
- ZÁLIVKA: Smícháme 1 lžíci oleje, 1 lžíci octa a 1 lžíci plnotučné hořčice.
- Brambory s cibulí osolíme a opepříme, přidáme zálivku, 100 ml horkého hovězího vývaru a vše opatrně promícháme.
Postup:
- Vepřové krkovice naklepeme paličkou pod igelitovým sáčkem (díky tomu nestříká šťáva z masa všude po kuchyni).
- Krkovice po okrajích nařízneme nožem a díky tomu se nebude maso při smažení kroutit.
- Každý řízek osolíme a opepříme.
- NA OBALENÍ: připravíme vejce které rozkvedláme vidličkou, mouku a strouhanku.
- Řízky obalujeme nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Smažíme postupně z obou stran na oleji na pánvi.
- Řízky podáváme společně s vídeňským salátem a jako ozdobu a na dochucení přidáme plátek citronu.
Tipy:
Řízky vždy obalujeme až těsně před smažením. Jedině tak na nich zůstane strouhanka pěkně držet.
Na řízky můžeme použít buď plátky vepřové krkovice nebo vepřovou kýtu.
Video receptuDo bramborového salátu jsou jednoznačně nejvhodnější brambory varného typu A. Drží pohromadě a nerozvaří se.