Kromě drožďové pomazánky nebo kynutého pečiva, můžeme uvařit vynikající drožďovou polévku s drožďovými noky. Milovníci droždí si na této polévce velice pochutnají. Navíc není náročná na přípravu.
Ingredience:
1 cibule
1 petržel
kousek celeru
1 větší mrkev
olej
5 kostek droždí
3 prolisované stroužky česneku
1 lžička majoránky
sůl
pepř
1 vejce
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce strouhanky
1 litr zeleninového vývaru
1/2 lžičky drceného kmínu
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno. Petržel, celer a mrkev na kostičky cca 1 cm.
- Cibuli osmažíme na oleji.
- Poté přidáme rozdrobené droždí a postupně za stálého míchání vaříme až se droždí rozpustí.
- Polovinu rozpuštěného droždí dáme stranou do misky, přidáme 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, sůl, pepř, 1 vejce a vše promícháme. Poté postupně přimícháváme 3 lžíce hladké mouky a 3 lžíce strouhanky a vytvoříme těsto na noky. Těsto dáme zatím do chladničky.
- Druhou polovinu dožití zalijeme vývarem a důkladně rozmícháme, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, 1/2 lžičky drceného kmínu a trochu mletého pepře. Polévku přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
- Poté přidáme do polévky noky které tvarujeme menší lžící a vaříme polévku ještě 5 minut.
- Nakonec polévku popřípadě dosolíme a můžeme podávat.
Tipy:
Na talíři polévku dozdobíme nakrájenou petrželkou nebo libečkem.
Droždí má pozitivní vliv na lidské zdraví a to nejen že je prospěšné srdci ale i nervovému systému a trávení.
Video receptuOptimální teplota pro skladování čerstvého pekařského droždí v lednici při které vydrží nejdéle je 5 stupňů Celsia.