Pečený lilek s česnekem a tymiánem recept

Pečený lilek s česnekem a tymiánem recept
Pečený lilek s česnekem a tymiánem recept


Pokud máte doma lilek, tak vyzkoušejte vynikající recept na pečený lilek s česnekem a tymiánem. Podáváme s pikantní omáčkou a čerstvým pečivem.

Ingredience:

  • 1 lilek

  • 1 stroužek prolisovaného česneku

  • olivový olej

  • 0,5 lžičky soli

  • pepř

  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu

Postup:

  • Lilek nakrájíme na plátky cca 0,5 cm široké a rozprostřeme na plech na pečící papír.
  • Smícháme 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 lžíce olivového oleje, 0,5 lžičky soli, špetku pepře, 0,5 lžičky sušeného tymiánu a touto směsí lilky potřeme.Pečené lilky s olejem
  • Lilky pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 25 až 30 minut. Po vyndání z trouby ihned podáváme.Lilek pečený

TIPY:

Pečený lilek můžeme podávat i jako přílohu k masu nebo nakrájený například do těstovin.

Lilek můžeme potřít olejem s oblíbeným kořením jako je tymián nebo oregano a podobně.

Kromě pečení se může lilek připravovat také na pánvi nebo grilu, dušený, pečený, smažený nebo dokonce zavařený. Způsobů využití lilku je opravdu hodně.

Video receptu