Pokud máte doma lilek, tak vyzkoušejte vynikající recept na pečený lilek s česnekem a tymiánem. Podáváme s pikantní omáčkou a čerstvým pečivem.
Ingredience:
1 lilek
1 stroužek prolisovaného česneku
olivový olej
0,5 lžičky soli
pepř
0,5 lžičky sušeného tymiánu
Postup:
- Lilek nakrájíme na plátky cca 0,5 cm široké a rozprostřeme na plech na pečící papír.
- Smícháme 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 lžíce olivového oleje, 0,5 lžičky soli, špetku pepře, 0,5 lžičky sušeného tymiánu a touto směsí lilky potřeme.
- Lilky pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 25 až 30 minut. Po vyndání z trouby ihned podáváme.
TIPY:
Pečený lilek můžeme podávat i jako přílohu k masu nebo nakrájený například do těstovin.
Lilek můžeme potřít olejem s oblíbeným kořením jako je tymián nebo oregano a podobně.
Video receptuKromě pečení se může lilek připravovat také na pánvi nebo grilu, dušený, pečený, smažený nebo dokonce zavařený. Způsobů využití lilku je opravdu hodně.