
Tradiční recept na pečené krkovice s kedlubnovým zelím které podáváme s bramborovým či houskovým knedlíkem. Chutné syté jídlo které zasytí každého chlapa. Uvidíte že kedlubnové zelí zařadíte do svého jídelníčku nastálo.
Ingredience:
1 cibule
3 stroužky česneku
4 plátky vepřové krkovice
sůl
pepř
1/2 lžičky kmín celý
- KEDLUBNOVÉ ZELÍ:
3 velké kedlubny
1 cibule
olej
1 lžíce hladké mouky
1 menší lžička soli
1 lžička celého kmínu
pepř
1 lžíce cukr krystal
2 – 4 lžíce octa
Postup:
- Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a tři stroužky česneku nadrobno. Navrch dáme plátky nakrájené krkovice, které podlijeme vodou, opepříme, osolíme a posypeme kmínem.
- Krkovice pečeme přikryté pokličkou nebo alobalem v předehřáté troubě na 220 stupňů cca hodinu. Poté alobal sundáme a dopečeme ještě na 200 stupňů na barvu.
- KEDLUBNOVÉ ZELÍ: Nakrájíme jednu cibuli nadrobno a osmažíme na oleji. Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky a minutu osmažíme. Nakonec přilijeme vodu a přidáme nastrouhané kedlubny nahrubo. Voda by měla být asi jen do poloviny aby nebyly kedlubny úplně potopené. Přidáme 1 menší lžičku soli, 1 lžičku celého kmínu, trochu mletého pepře, 1 lžíci cukru krystal, 2 až 4 lžíce octa podle chuti a vaříme až zelí zhoustne a změkne.
- Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
TIPY:
Pokud by bylo kedlubnové zelí pořád příliš řídké, tak můžeme přidat najemno nastrouhaný brambor a důkladně převařit.
Chuť kedlubnového zelí Vás určitě překvapí a věřte tomu, že ho nebudete vařit naposledy.
Video receptuMaso můžeme použít buď vepřové krkovice nebo vepřovou plec. Trochu tučnější varianta může být vepřový bůček.