Ochucené vepřové mleté maso se sýrem obalené v trojobalu, to je holandský řízek. Jako příloha se podává bramborová kaše nebo vařený brambor. Jedná se o šťavnatější verzi klasického řízku, který je navíc dochucený sýrem.
Ingredience:
500 g mletého masa (vepřové nebo mix)
120 g gouda nebo eidam 45%
1 vejce a vejce na obalování
1 lžička soli
pepř
1 lžíce krájené plocholisté petržele
olej
- NA OBALENÍ:
vejce
hladká mouka
strouhanka
Postup:
- K mletému masu přidáme strouhaný sýr nahrubo, 1 vejce, necelou lžičku soli a pepř, krájenou plocholistou petržel a vše důkladně promícháme.
- Ze směsi ručně vytvarujeme řízky, které obalujeme v trojobalu. Nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Holandské řízky smažíme pozvolna z obou stran na oleji. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Tipy:
Pokud by byla masová směs na holandské řízky příliš řídká, tak do ní můžeme přidat trochu strouhanky nebo mouky.
Na internetu lze najít i recepty ve kterých se připravuje holandský řízek v troubě místo na pánvi.
Video receptuHolandský řízek smažíme ve vyšší vrstvě oleje aby byl pěkně propečený.