Vyzkoušejte recept na staročeskou valašskou kyselici. Ingredience jako kysané zelí nebo klobásky či mléko, dodají polévce vynikající chuť. Polévka zasytí i zahřeje. Takže je vhodná nejen na zimu ale i v létě dokáže pěkně zasytit.
Ingredience:
1 cibule
2 klobásy
450 g kysaného zelí
olej
vývar (nebo voda a bujon)
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
pepř
1/2 lžičky celého kmínu
150 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
sůl
400 g vařených brambor
Postup:
- Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a dvě šunkové klobásy na půlkolečka. Scezené kysané zelí překrájíme na menší kousky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji. Poté přidáme nakrájenou klobásu kterou krátce orestujeme. Vše zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujón), přidáme pokrájené zelí, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, trochu pepře, půl lžičky celého kmínu a vaříme.
- Mezitím v misce důkladně rozmícháme 150 ml mléka a 2 lžíce hladké mouky. Směs přidáme do polévky když je zelí téměř měkké a ještě minimálně 15 minut provaříme.
- Před podáváním přidáme zvlášť vařené brambory, krátce je v polévce prohřejeme a polévku popřípadě dosolíme.
Tipy:
Brambory musíme vařit vždy zvlášť, protože při vaření s kysaným zelím by byly stále tvrdé.
Zelí je důležité překrájet na menší části, aby nebyly v polévce příliš dlouhé kusy.
Video receptuMísto mléka můžeme přidat do polévky i zakysanou smetanu. Polévka bude mít ještě kyselejší chuť.