Valašská kyselica recept

Valašská kyselica recept



Vyzkoušejte recept na staročeskou valašskou kyselici. Ingredience jako kysané zelí nebo klobásky či mléko, dodají polévce vynikající chuť. Polévka zasytí i zahřeje. Takže je vhodná nejen na zimu ale i v létě dokáže pěkně zasytit.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 2 klobásy

  • 450 g kysaného zelí

  • olej

  • vývar (nebo voda a bujon)

  • 2 bobkové listy

  • 6 kuliček nového koření

  • pepř

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 150 ml mléka

  • 2 lžíce hladké mouky

  • sůl

  • 400 g vařených brambor

Postup:

  • Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a dvě šunkové klobásy na půlkolečka. Scezené kysané zelí překrájíme na menší kousky.Krájení klobásy
  • Cibuli zesklovatíme na oleji. Poté přidáme nakrájenou klobásu kterou krátce orestujeme. Vše zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujón), přidáme pokrájené zelí, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, trochu pepře, půl lžičky celého kmínu a vaříme.
  • Mezitím v misce důkladně rozmícháme 150 ml mléka a 2 lžíce hladké mouky. Směs přidáme do polévky když je zelí téměř měkké a ještě minimálně 15 minut provaříme. Mléko s moukou
  • Před podáváním přidáme zvlášť vařené brambory, krátce je v polévce prohřejeme a polévku popřípadě dosolíme. Polévka v talíři

Tipy:

Brambory musíme vařit vždy zvlášť, protože při vaření s kysaným zelím by byly stále tvrdé.

Zelí je důležité překrájet na menší části, aby nebyly v polévce příliš dlouhé kusy.

Místo mléka můžeme přidat do polévky i zakysanou smetanu. Polévka bude mít ještě kyselejší chuť.