
Cuketové placky je alternativa klasických bramboráků a jsou připravované místo z brambor z cuket. Chuťově jsou velice podobné ale díky cuketám jemnější. Obzvláště v létě když je hodně cuket je tento recept velice oblíbený.
Ingredience:
700 g mladých cuket
1 menší cibule (volitelné)
špetka drceného kmínu (volitelné)
1 lžička majoránky
2 vejce
1 lžička soli
3 stroužky prolisovaného česneku
pepř
cca 4 lžíce hladké mouky
olej
Postup:
- 700 g mladých cukety nastrouháme najemno.
- Necháme 15 minut odstát a pak vymačkáme a vylijeme vodu kterou pustí.
- Poté k cuketám přidáme 3 prolisované stroužky česneku, 1 nakrájenou cibuli nadrobno, 1 lžičku majoránky, 2 vejce, 1 lžičku soli, trochu pepře, trochu drceného kmínu, cca 4 lžíce hladké mouky (podle vodnatosti cuket). Těstíčko nesmí být příliš řídké ani příliš husté.
- Smažíme z obou stran na oleji na pánvi.
- Podáváme teplé nebo klidně i studené. Cuketové placky chutnají stejně dobře.
Tipy:
Pokud použijeme velké cukety, tak musíme odstranit měkký střed se semínky.
Cuketové placky podáváme jen tak nebo třeba s vařeným bramborem.
Video receptuMladé cukety neloupeme protože zelená slupka dodá cuketovým plackám pěknou barvu.