Recept na vepřové výpečky se špenátem je taková česká klasika která nikdy nezklame. Podáváme nejčastěji s bramborovým nebo houskovým knedlíkem či bramborem.
VÝPEČKY:
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1 kg vepřového masa (bůček nebo plec)
1 lžička celého kmínu
1 lžička soli
pepř
vařící voda cca 0,5 litru
- ŠPENÁT:
1 cibule
5 stroužků česneku
olej
800 g sekaného špenátu
pepř
1 lžička soli
0,5 hrnku mléka
1 lžíce hladké mouky
- PŘÍLOHA:
knedlík
Postup:
- VÝPEČKY: 1 velkou cibuli nakrájíme na větší kousky a 3 česneky na plátky. 1 kg vepřového masa (libový bůček nebo plecko) nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm. Vše dáme do pekáčku a přidáme 1 lžičku celého kmínu, 1 lžičku soli, opepříme, zalijeme horkou vodou aby bylo maso téměř ponořené a pečeme přikryté v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 1,5 hodiny. Poté maso odkryjeme a pečeme ještě 0,5 hodiny odkryté.
- NA ŠPENÁT:
Nakrájíme 1 cibuli najemno a prolisujeme 5 stroužků česneku. Cibuli zpěníme na oleji, poté přidáme 800 g sekaného mraženého špenátu, trochu pepře, 1 lžičku soli a necháme špenát pozvolna v hrnci pod poklicí za občasného míchání rozpustit. - Mezitím důkladně rozmícháme v hrnečku 100 ml mléka a 1 lžíci hladké mouky. Směs nalijeme k rozmraženému špenátu, přidáme prolisovaný česnek a ještě minimálně 10 minut převaříme.
- Když jsou výpečky pečené a špenát vařený, můžeme podávat.
Tipy:
Špenát můžeme použít buď čerstvý nebo v zimních měsících sekaný mražený. Tudíž není problém toto jídlo připravit po celý rok.
Někdo přidává do špenátu i rozmíchané vajíčko. Tudíž můžeme na internetu najít i takový recept.
Video receptuJako přílohu můžeme použít bramborový knedlík, houskový knedlík, karlovarský knedlík, chlupatý knedlík, kynutý knedlík nebo brambor.