Vepřové výpečky se špenátem recept

Vepřové výpečky se špenátem recept



Recept na vepřové výpečky se špenátem je taková česká klasika která nikdy nezklame. Podáváme nejčastěji s bramborovým nebo houskovým knedlíkem či bramborem.

Přehrát videorecept vepřové výpečky se špenátem

vÝPEČKY:

  • 1 velká cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 1 kg vepřového masa (bůček nebo plec)

  • 1 lžička celého kmínu

  • 1 lžička soli

  • pepř

  • vařící voda cca 0,5 litru

  • ŠPENÁT:
  • 1 cibule

  • 5 stroužků česneku

  • olej

  • 800 g sekaného špenátu

  • pepř

  • 1 lžička soli

  • 0,5 hrnku mléka

  • 1 lžíce hladké mouky

  • PŘÍLOHA:
  • knedlík

Postup:

  • VÝPEČKY: 1 velkou cibuli nakrájíme na větší kousky a 3 česneky na plátky. 1 kg vepřového masa (libový bůček nebo plecko) nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm. Vše dáme do pekáčku a přidáme 1 lžičku celého kmínu, 1 lžičku soli, opepříme, zalijeme horkou vodou aby bylo maso téměř ponořené a pečeme přikryté v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 1,5 hodiny. Poté maso odkryjeme a pečeme ještě 0,5 hodiny odkryté.Pečení masa
  • NA ŠPENÁT:
    Nakrájíme 1 cibuli najemno a prolisujeme 5 stroužků česneku. Cibuli zpěníme na oleji, poté přidáme 800 g sekaného mraženého špenátu, trochu pepře, 1 lžičku soli a necháme špenát pozvolna v hrnci pod poklicí za občasného míchání rozpustit.Mražený špenát
  • Mezitím důkladně rozmícháme v hrnečku 100 ml mléka a 1 lžíci hladké mouky. Směs nalijeme k rozmraženému špenátu, přidáme prolisovaný česnek a ještě minimálně 10 minut převaříme.Zahuštění moukou
  • Když jsou výpečky pečené a špenát vařený, můžeme podávat.Špenát s knedlíkem a pečeným masem

Tipy:

Špenát můžeme použít buď čerstvý nebo v zimních měsících sekaný mražený. Tudíž není problém toto jídlo připravit po celý rok.

Někdo přidává do špenátu i rozmíchané vajíčko. Tudíž můžeme na internetu najít i takový recept.

Jako přílohu můžeme použít bramborový knedlík, houskový knedlík, karlovarský knedlík, chlupatý knedlík, kynutý knedlík nebo brambor.

Přehrát recept jako video:
video