Recept na lahodný křupavý pečený bůček, podávaný společně s červeným zelím a šunkovými knedlíky. Recept náročnější na přípravu, ale stojí za to. Jídlo ideální na nedělní oběd nebo na hostinu.
ZELÍ:
1 větší cibule
olej
1 bobkový list
1 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky celého kmínu
600 g červené kysané zelí
ŠUNKOVÉ KNEDLÍKY:
1 cibule
200 g plátkové šunky
máslo
2 vejce
1 rovná lžička soli
pepř
300 g hrubé mouky
100 g strouhanky
250 ml studené vody
ZELÍ:
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Cibuli osmažíme na oleji. Poté přidáme bobkový list, 1 lžíci třtinového cukru, 1/2 lžičky celého kmínu a ještě minutu restujeme.
- Pak přidáme překrájené kysané zelí bez šťávy. Zelí podléváme vodou a dusíme pod poklicí doměkka.
- Nakonec podle chuti dochutíme solí, octem a cukrem. Vaříme ještě pár minut bez poklice aby se voda vyvařila a zelí se nemuselo zahušťovat.
PEČENÝ BŮČEK:
- Do pekáče dáme nakrájené cibule a česneky, přidáme nakrájený bůček na plátky, podlijeme vodou, bůček osolíme, opepříme a posypeme celým kmínem.
- Bůček pečeme na 200 stupňů bez přikrytí cca 1 hodinu, poté ho otočíme a dopékáme na stejnou teplotu ještě 30 minut. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.
ŠUNKOVÉ KNEDLÍKY:
- Nakrájíme 1 cibuli nadrobno a 200 g plátkové šunky na malé kostičky.
- Cibuli a šunku osmažíme na másle a poté necháme směs vychladnout.
- K vychladlé směsi přidáme 2 vejce, 1 rovnou lžičku soli, mletý pepř, 300 g hrubé mouky, 100 g strouhanky a 250 ml studené vody. Vše promícháme a necháme 15 minut odpočinout.
- Ze směsi tvarujeme ručně knedlíky velikosti 5 cm.
- Knedlíky vaříme ve vodě 20 minut. Hotové knedlíky vyplavou.
- Podáváme společně vařené zelí, knedlíky a pečený bůček.
Tipy:
V receptu můžeme klidně místo červeného zelí použít i kysané zelí bílé.
Poměr surovin v receptu na zelí je přibližný, protože každý má rád přílohové dušené zelí jinak sladké a kyselé.
Video receptuKnedlíčky se stejným složením ale vytvarované do velikosti vlašského ořechu můžeme použít jako zavářku do polévky.