
Bramborové placky s parmazánem je ideální recept pokud vám zůstanou brambory od oběda. Přidaný výrazný sýr jako je parmazán udělá vynikající chuť. Uvidíte že ze stolu placky zmizí během chvilky
Ingredience:
600 g vařených brambor
60 g parmazánu + na posypání
1/2 lžičky soli
pepř
1,5 lžičky sušeného česneku
100 g šunky
1 vejce
1/2 lžičky oregána
1/2 lžičky rozmarýnu
1 lžíce oleje + na potření
- DIP:
200 g zakysané smetany
sůl
pepř
krájený kopr
1 malá cibulka nadrobno
1 prolisovaný česnek
Postup:
- 100 gramů plátkového šunky nakrájíme na malé kostičky.
- 600 gramů vařených a oloupaných brambor nastrouháme na hrubém struhadle.
- 60 g parmazánu nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme 1/2 lžičky soli, trochu mletého pepře, 1,5 lžičky sušeného česneku, nakrájenou šunku, 1 vejce, 1/2 lžičky sušeného oregána, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1 lžíci oleje a vše důkladně promícháme.
- Tvarujeme placky vysoké cca 1 cm které dáme na pečící papír. Placky potřeme z horní strany olejem a posypeme ještě strouhaným parmazánem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut.
- DIP: Smícháme 200 g zakysané smetany, 1 malou cibulku nakrájenou nadrobno, 1 prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, nakrájený kopr.
- Placky podáváme společně s dipem.
Tipy:
Pečící papír není zapotřebí potřít olejem a placky se pokládají přímo na něj.
Kromě parmazánu můžeme samozřejmě použít i jiné druhy sýrů, například nivu nebo čedar.
Video receptuBramborové placky lze také podávat jako přílohu k masovým pokrmům.