
Uvařte si rychlou vynikající čočku na kyselo, ke které můžete podávat párek a vejce. Někdo místo párků přidá například vařené uzené maso. Tento pokrm je snadný na přípravu a mezi strávníky velice oblíbený. Luštěniny jako je čočka b měl člověk pravidelně konzumovat a zařadit je do svého jídelníčku.
Ingredience:
300 g čočky
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
sklenička vody
pepř
sůl
olej
1 – 2 lžíce octa (podle chuti)
- PŘÍLOHA:
vejce
párky
Postup:
- Čočku je důležité před vařením důkladně přebrat a odstranit z ní veškeré nečistoty které tam nepatří. Propláchnutou a přebranou čočku namočíme na 5 hodin (nebo podle návodu na obalu) do studené vody. Poté vodu vyměníme za čistou, přidáme bobkový list, 4 nové koření a vaříme do měkka.
- Mezitím nakrájíme cibuli a česneky najemno.
- Když je čočka vařená tak z ní vyndáme koření a přecedíme ji přes cedník aby byla bez vody.
- Na oleji zpěníme cibulku dozlatova a potom přidáme česnek a lžíci hladké mouky a osmažíme světlou jíšku. Zalijeme skleničkou vody (cca 200 ml), opepříme, přidáme půl lžíce soli a 1 až 2 lžíce octa ( podle toho kdo jak má rád kyselou čočku). Tuto směs převaříme alespoň 10 minut a poté přidáme scezenou čočku kterou prohřejeme a popřípadě dosolíme. Hotovo.
- Na pánvi osmažíme na tuku vejce (osolíme a opepříme) a párky a můžeme podávat společně s čočkou.
Tipy:
Kromě parků můžeme k vařené čočce podávat také například osmaženou klobásu, uzené maso atd.
Z čočky se kromě přílohy vaří také vynikající čočková polévka, nebo připravuje studený čočkový salát.
Video receptuČočka je jako ostatní luštěniny (cizrna, hrách…) velice prospěšná pro naše zdraví a člověk by ji měl pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.