
Vyzkoušejte kapustovou polévku s anglickou slaninou která je hodně podobná zelné polévce. Kromě anglické slaniny můžeme do polévky použít třeba pikantní klobásu. Podle jedné z variant jí lze uvařit i se smetanou. Variací na tuto polévku je opravdu hodně.
Ingredience:
1 cibule
300 g anglické slaniny
450 g kapusty
olej
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky
1/2 lžičky celého kmínu
400 g brambor
1 bujon
pepř
sůl
3 stroužky prolisovaného česneku
Postup:
- Cibuli nakrájíme najemno a anglickou slaninu na kostičky.
- Kapustu překrájíme na větší kousky.
- Na oleji osmažíme cibuli, potom přidáme anglickou slaninu a orestujeme ji. Nakonec přidáme 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1/2 lžičky celého kmínu a ještě půl minuty orestujeme. Poté vše zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujon), přidáme kapustu, na kostičky nakrájené brambory a vaříme.
- Vaříme zhruba 30 minut a poté přidáme prolisovaný česnek, popřípadě polévku dosolíme a můžeme podávat.
Tipy:
Mletou papriku niky nesmažíme dlouho, jinak zhořkne.
Z kapusty lze uvařit nejen polévku, ale podává se i jako dušená příloha jako alternativa zelí k pečenému masu a knedlíku.
Video receptuKromě klasické kapusty lze na zahrádce pěstovat i růžičkovou kapustu a ta je také velice zdravá a hodí se i při vaření.