Pečené kuře s bramborem je ideální způsob jak připravit kompletní hlavní jídlo na jednom plechu. Díky máslu má krásnou barvu, chutná lahodně. Kuře je takové rychlé a cenově dostupné jídlo které by měl každý občas zařadit do svého jídelníčku.
Ingredience:
1 kuře
5 větších brambor
- NA POTÍRÁNÍ:
80 g rozpuštěného másla
1/2 lžičky oregana
1/2 lžičky soli
Postup:
- Nejdříve kuře naporcujeme na čtvrtky popřípadě zbavíme vnitřností pokud je ještě obsahuje.
- Kuře potřeme směsí z 80 g rozpuštěného másla + 1/2 lžičky sušeného tymiánu + 1/2 lžičky soli ze všech stran a brambory také. Obojí dáme na plech do trouby na pečící papír.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 60 minut. Poté kuře potřeme výpekem a pečeme ještě asi 30 minut (podle velikosti kuřete).
- Na talíři brambory ozdobíme jemně sekanou petrželkou a podáváme.
Tipy:
Kromě tymiánu můžete na kuře použít jakékoliv oblíbené koření například rozmarýn a podobně.
Kuře se dá péct na několik způsobů a to dokonce i vcelku s nádivkou.
Video receptuKe kuřeti můžeme při pečení přidat i stroužky česneku a ten dodá jídlu další chuť, nebo celou rozkrojenou paličku česneku.