V období kdy kvetou pampelišky, můžeme vyrobit domácí kvalitní lahodný pampeliškový med. Pampelišky se musí nechat vylouhovat ale výsledek stojí za to. Výsledný med je hustý a téměř k nerozeznání od včelího.
Postup:
- 200 rozkvetlých květů pampelišky důkladně propláchneme v několika vodách. Ideálně v cedníku pod tekoucí vodou.
- Jeden oloupaný citron nakrájíme na plátky.
- Čisté pampeliškové květy zalijeme 1 litrem vody, přidáme nakrájený citron a vaříme 15 minut.
- Poté necháme směs vylouhovat do druhého dne.
- Druhý den směs přecedíme přes plátýnko nebo utěrku.
- Přidáme 1 kg cukru krystal a přivedeme k varu. Vaříme pozvolna za občasného míchání 2 hodiny.
- Ještě horký med plníme do sklenic – po vychladnutí ještě zhoustne.
Tipy:
Při nalévání do sklenic se může zdát med hodně řídký, ale po vychladnutí ještě zhoustne.
Pampeliškový med se vaří ihned po sběru pampelišek dokud jsou ještě rozkvetlé.
Video receptuPři plnění medu do sklenic musí být člověk opatrný, protože směs je opravdu hodně horká aby nedošlo k popálení.