Koprová omáčka s hovězím masem recept

Koprová omáčka s hovězím masem recept



Poctivá koprová omáčka, podávaná s prošpikovaným hovězím masem a kynutým knedlíkem. Česká klasika, která nikdy nezklame. Vývar z masa použijeme na polévku. Tudíž můžeme po doplnění vývaru o zeleninu uvařit hlavní jídlo a polévku zároveň.

Přehrát video koprová omáčka s hovězím masem

Ingredience:

  • kousek uzeného špeku

  • 700 g hovězí zadní – kýta bez kosti

  • sůl

  • pepř

  • 2 bobkové listy

  • 6 kuliček nového koření

  • 1 lžička soli

  • 1 cibule

  • OMÁČKA:
  • 60 g másla

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 litr mléka

  • sůl

  • 1 – 2 lžíce cukr krystal

  • 2 – 4 lžíce octa

  • 200 g smetany na vaření

  • 1 -2 lžíce krájeného kopru

  • PŘÍLOHA:
  • kynutý houskový knedlík

Postup:

  • Do hovězího masa uděláme zářezy nožem a dovnitř stačíme hranolky špeku. Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme.jak prošpikovat maso
  • Maso na oleji osmažíme ze všech stran na pánvi.Orestování masa
  • Maso dáme do hrnce, přidáme 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 1 lžičku soli, 1 rozkrojenou cibuli, zalijeme vařící vodou a vaříme do měkka podle masa cca 1,5 až 2,5 hodiny. Vařené maso poté vyndáme (vývar použijeme třeba na polévku), nakrájíme maso na plátky a můžeme podávat s knedlíkem a omáčkou.Vaření hovězího masa
  • OMÁČKA:
    V hrnci na másle osmažíme světlou jíšku (máslo + 2 lžíce hladké mouky). Jíška recept
  • K jíšce přilijeme 1 litr mléka a vaříme alespoň 15 minut. Poté omáčku osolíme, přidáme 1 až 2 lžíce cukru podle chuti, 2 až 4 lžíce octa, 200 ml smetany na vaření a vaříme 5 minut. Nakonec přidáme 2 lžíce krájeného kopru a vaříme už jen minutu. Podáváme s masem a knedlíkem.

Tipy:

Poměr octu a cukru je v receptu přibližný, protože každý má rád koprovou omáčku jinak kyselou a sladkou.

Maso půjde mnohem lépe špikovat pokud špek dáme předem na chvíli do mrazáku aby byl tvrdší.

Díky prošpikování bude maso šťavnatější a chuťové. Rozdíl jistě oceníte pokud použijete špek.

Přehrát recept jako video:
video