Poctivá koprová omáčka, podávaná s prošpikovaným hovězím masem a kynutým knedlíkem. Česká klasika, která nikdy nezklame. Vývar z masa použijeme na polévku. Tudíž můžeme po doplnění vývaru o zeleninu uvařit hlavní jídlo a polévku zároveň.
Ingredience:
kousek uzeného špeku
700 g hovězí zadní – kýta bez kosti
sůl
pepř
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 lžička soli
1 cibule
- OMÁČKA:
60 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 litr mléka
sůl
1 – 2 lžíce cukr krystal
2 – 4 lžíce octa
200 g smetany na vaření
1 -2 lžíce krájeného kopru
- PŘÍLOHA:
kynutý houskový knedlík
Postup:
- Do hovězího masa uděláme zářezy nožem a dovnitř stačíme hranolky špeku. Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme.
- Maso na oleji osmažíme ze všech stran na pánvi.
- Maso dáme do hrnce, přidáme 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 1 lžičku soli, 1 rozkrojenou cibuli, zalijeme vařící vodou a vaříme do měkka podle masa cca 1,5 až 2,5 hodiny. Vařené maso poté vyndáme (vývar použijeme třeba na polévku), nakrájíme maso na plátky a můžeme podávat s knedlíkem a omáčkou.
- OMÁČKA:
V hrnci na másle osmažíme světlou jíšku (máslo + 2 lžíce hladké mouky). - K jíšce přilijeme 1 litr mléka a vaříme alespoň 15 minut. Poté omáčku osolíme, přidáme 1 až 2 lžíce cukru podle chuti, 2 až 4 lžíce octa, 200 ml smetany na vaření a vaříme 5 minut. Nakonec přidáme 2 lžíce krájeného kopru a vaříme už jen minutu. Podáváme s masem a knedlíkem.
Tipy:
Poměr octu a cukru je v receptu přibližný, protože každý má rád koprovou omáčku jinak kyselou a sladkou.
Maso půjde mnohem lépe špikovat pokud špek dáme předem na chvíli do mrazáku aby byl tvrdší.
Video receptuDíky prošpikování bude maso šťavnatější a chuťové. Rozdíl jistě oceníte pokud použijete špek.