
Recept na verzi koprové omáčky bez masa, pouze s bramborem a vařeným vejcem. Jedná se o odlehčenou variantu klasického receptu koprové omáčky. Jelikož nepoužijeme hovězí maso které se dlouho vaří, bude omáčka připravená během chvilky.
Ingredience:
brambory
olej
vejce vařená natvrdo
60 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 litr mléka
sůl
1 – 2 lžíce cukr krystal
2 – 4 lžíce octa
200 g smetany na vaření
1 – 2 lžíce sekaného kopru
Postup:
- Syrové rozkrojené brambory napůl, dáme na pečící papír. Brambory potřeme mašlovačkou olejem, osolíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 35 až 40 minut.
- Na másle osmažíme 2 lžíce mouky – světlou jíšku.
- Zalijeme mlékem, přivedeme k varu a vaříme minimálně 15 minut. Poté přidáme sůl, 1 – 2 lžíce cukru, 2 – 4 lžíce octa, 200 g smetany na vaření a vaříme ještě 5 minut.
- Nakonec přidáme nakrájený kopr a vaříme už jen minutu.
- Vajíčka uvaříme 10 minut a poté je oloupeme. Podáváme společně s koprovou omáčku pečený brambor a rozkrojené vařené vajíčko.
Tipy:
Na ozdobu jídla můžeme použít ještě větvičky čerstvého kopru.
Kopr nikdy nevaříme dlouho, protože by ztratil aroma a barvu.
Video receptuMnožství cukru a octa je v receptu pouze přibližné, protože každý má koprovou omáčku rád jinak sladkou a kyselou.