Babiččina rychlá kulajda recept

Babiččina rychlá kulajda recept
Babiččina rychlá kulajda recept


Babiččina kulajda je polévka z brambor, čerstvých lesních hub a zakysané smetany, dochucená čerstvým voňavým koprem. Staročeská polévka která je stále více oblíbená. Ideální je vařit tento recept v létě když rostou čerstvé houby.

Ingredience:

  • 4 velké brambory

  • 350 g čerstvých hub

  • 1 bobkový list

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • vývar nebo voda a bujon

  • pepř

  • 1 kelímek zakysané smetany

  • 1 lžíce mouky

  • 3 vejce

  • sůl

  • 1 lžíce krájeného kopru

  • 1 lžíce octa (volitelné)

Postup:

  • Brambory nakrájíme na kostičky a houby překrojíme na větší kousky. Vše dáme do hrnce a přidáme bobkový list a nové koření, pepř, 1/2 lžičky kmínu a zalijeme vývarem, (nebo vodou a přidáme bujón) a dáme vařit.Brambory a houby
  • Mezitím důkladně rozmícháme 1 kelímek zakysané smetany, půl kelímku studené vody a plnou lžíci hladké mouky.Smetana s moukou
  • Směs mouky a smetany nalijeme do polévky a vaříme dál. Když jsou brambory téměř měkké, tak přidáme 3 vajíčka, nakrájený kopr, polévku popřípadě dosolíme a ještě pár minut vaříme. Poté hned podáváme.Polévka se smetanou a koprem

Tipy:

Kdo chce ještě více kyselejší chuť polévky, tak může přidat ke konci lžíci octa.

Houby do polévky můžeme použít buď čerstvé lesní pokud rostou a nebo klidně koupenou hlívu ústřičnou.

Ocet do polévky musíme přidávat vždycky až nakonec, protože jinak zůstanou brambory zatvrdlé.

Video receptu