Babiččina kulajda je polévka z brambor, čerstvých lesních hub a zakysané smetany, dochucená čerstvým voňavým koprem. Staročeská polévka která je stále více oblíbená. Ideální je vařit tento recept v létě když rostou čerstvé houby.
Ingredience:
4 velké brambory
350 g čerstvých hub
1 bobkový list
1/2 lžičky celého kmínu
vývar nebo voda a bujon
pepř
1 kelímek zakysané smetany
1 lžíce mouky
3 vejce
sůl
1 lžíce krájeného kopru
1 lžíce octa (volitelné)
Postup:
- Brambory nakrájíme na kostičky a houby překrojíme na větší kousky. Vše dáme do hrnce a přidáme bobkový list a nové koření, pepř, 1/2 lžičky kmínu a zalijeme vývarem, (nebo vodou a přidáme bujón) a dáme vařit.
- Mezitím důkladně rozmícháme 1 kelímek zakysané smetany, půl kelímku studené vody a plnou lžíci hladké mouky.
- Směs mouky a smetany nalijeme do polévky a vaříme dál. Když jsou brambory téměř měkké, tak přidáme 3 vajíčka, nakrájený kopr, polévku popřípadě dosolíme a ještě pár minut vaříme. Poté hned podáváme.
Tipy:
Kdo chce ještě více kyselejší chuť polévky, tak může přidat ke konci lžíci octa.
Houby do polévky můžeme použít buď čerstvé lesní pokud rostou a nebo klidně koupenou hlívu ústřičnou.
Video receptuOcet do polévky musíme přidávat vždycky až nakonec, protože jinak zůstanou brambory zatvrdlé.