Lečo, je ideální způsob, jak zpracovat zeleninu ze zahrádky a ještě si pochutnat na dobrém jídle. Hlavní chod který je hotový rychle. Příloha chleba nebo pečené či vařené brambory.
Ingredience:
2 menší cibule
1 menší cuketa
2 šunkové klobásy
1 červená paprika
1 žlutá paprika
4 stroužky česneku
lahůdková cibulka
2 kozí rohy
2 rajčata
olej
1 lžička sladké papriky
pepř
1 lžíce sójové omáčky
200 ml vývaru – nebo vody a bujon
1/2 lžičky tymiánu
6 vajec
Postup:
- Nakrájíme 2 cibule, 1 cuketu, 2 klobásy, papriky, 4 česneky, lahůdkovou cibulku, 2 kozí rohy a 2 rajčata.
- Na oleji zesklovatíme cibuli, poté přidáme ostatní nakrájené ingredience, 1 lžičku sladké mleté papriky, pepř, 1 lžíci sójové omáčky, 200 ml vývaru (nebo vody a bujón), 1/2 lžičky sušeného tymiánu a pod poklicí dusíme zeleninu doměkka.
- Mezitím si vidličkou rozmícháme šest vajíček a osolíme je. Vajíčka nalijeme do pánve k zelenině když je měkká. Pomalu vaříme až vajíčka ztuhnou a zeleninovou směs zahustí.
- Nakonec popřípadě dosolíme a můžeme podávat například s bramborem.
Tipy:
Poměr zeleniny a vajec je v receptu pouze přibližný, protože každý kousek zeleniny a vejce je jinak velký. Pokud je lečo příliš řídké, tak přidáme ještě vejce.
Milovníci pálivých jídel, můžou do leča přidat chilli papričku nebo mleté chilli koření.
Video receptuDo leča přidáme šunkovou klobásu nebo uzené maso, ale můžeme ho uvařit také zcela bez masa. To záleží na každém jakou variantu receptu zvolí.