Obzvláště v létě když jsou lesy plné hub, je tento recept vepřové maso na houbách velice oblíbený. V zimě použijeme sušené houby. Výsledek bude tak jako tak chutný.
Ingredience:
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lahůdková cibulka
houby
500 g vepřové krkovice
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
pepř
4 lžíce sójové omáčky
1 litr vody
sůl
3 plné lžičky bramborového škrobu
listová petržel na ozdobu
Postup:
- Cibuli a 2 stroužky česneku nakrájíme nadrobno. Lahůdkovou cibulku nakrájíme na kolečka a čerstvé (nebo sušené a předem namočené houby) a krkovice na nudličky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Poté přidáme maso, nakrájený česnek, nakrájené houby, 1/2 lžičky drceného kmínu, pepř a pár minut vše orestujeme.
- Pak přidáme 4 lžíce sójové omáčky, 1 litr vody a vaříme maso pod poklicí doměkka cca 50 minut.
- Nakonec maso popřípadě dosolíme, přidáme nakrájenou lahůdkovou cibulku, přilijeme 3 plné lžičky bramborového škrobu rozmíchané v trošce vody a povaříme ještě 3 minuty. Podáváme s rýží.
Tipy:
Na talíři rýži dozdobíme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Kromě vepřové krkovice můžeme do receptu použít například i vepřovou kýtu.
Video receptuSušené houby před vařením namočíme alespoň na 1 hodinu do vody, kterou můžeme poté i částečně přidat k masu.