Z čočky lze připravit i velice jednoduchý teplý čočkový salát, ke kterému se hodí nejen uzené maso ale například i vinná klobása. Toto jídlo lze použít za hlavní chod.
Ingredience:
250 g čočky
450 g vinné klobásy
1 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky uzené papriky
olej
1 cibule
10 cherry rajčat
2 prolisované stroužky česneku
1 lžíci sójové omáčky
1 lžíci worcesterové omáčky
sůl
pepř
petržel, bazalka na ozdobu
Postup:
- Čočku namočíme podle návodu na obalu a poté uvaříme doměkka.
- Vinnou klobásu rozdělíme na menší části a poté stočíme a propíchneme špejlí.
- Přebytečné konce špejlí ustřihneme.
- Smícháme 1 lžíci hladké mouky, 1/2 lžičky uzené papriky a v této směsi klobásy obalíme.
- Klobásy smažíme pozvolna na oleji na pánvi z obou stran.
- ČOČKOVÝ SALÁT: Nakrájíme cibuli nadrobno a cherry rajčata překrojíme na čtvrtinky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Poté přidáme nakrájená cherry rajčata, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci worcesterové omáčky a jen pár minut rajčata osmahneme aby se úplně nerozvařila.
- Nakonec přidáme vařenou a scezenou čočku kterou osolíme a opepříme, promícháme s rajčaty a podáváme společně s vinnou klobásou.
Tipy:
Čočku vždy solíme až nakonec, protože jinak by se vařila dlouho a rozvařila by se.
Čočka a ostatní luštěniny jsou velice zdravé a člověk by je měl pravidelně konzumovat a zařazovat do svého jídelníčku.
Video receptuČočku je vždy dobré namočit předem podle návodu na obalu a zkrátit si tak dobu vaření.