Oblíbený recept na plněné papriky mletým masem s rajskou omáčkou. Maso můžete použít hovězí nebo vepřové či mix obou těchto druhů mas. Jako přílohu použijeme houskový knedlík nebo vařené těstoviny. Papriky dodají omáčce svou lahodnou chuť. Koření zase pikantnost.
Ingredience:
2 střední cibule
500 g vepřového nebo hovězího mletého masa
1 lžička soli
pepř
1 lžičku majoránky
1 vejce
olej
3 prolisované česneky
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce strouhanky
5 zelených paprik
2 bobkové listy
1 hřebíček
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
1 lžíce hladké mouky
1 vepřový bujon
1 plechovka krájených rajčat
140 g rajčatový protlak
1 lžíce cukr krystal
Postup:
- K mletému masu přidáme 1 nakrájenou cibuli, 1 lžičku soli, pepř, 1 lžičku majoránky, 1 vejce, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci strouhanky a důkladně promícháme.
- Pomocí malé lžičky plníme papriky masovou směsí až do konce aby tam nebyl vzduch.
- Na oleji osmažíme do sklovata 1 nakrájenou cibuli nadrobno. Poté přidáme 2 bobkové listy, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření a 10 kuliček celého pepře a ještě několik vteřin osmažíme aby se koření krásně rozvonělo. Poté přidáme lžíci hladké mouky a chvíli orestujeme. Nakonec vše zalijeme vývarem, nebo vodou a přidáme bujon, plechovku krájených rajčat a rajčatový protlak, 1 lžíci cukru krystal a pepř. Postupně přivedeme k varu a když začne omáčka vařit, vkládáme plněné papriky a vaříme 45 minut. Poté papriky vyndáme na talíř a omáčku dosolíme nebo dosladíme.
- Omáčku propasírujeme přes jemné síto. Díky tomu se zbavíme všeho koření. Pokud není omáčka dostatečně hustá, tak jí ještě chvilku povaříme aby zhoustla.
- Podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem. Dobrou chuť.
Tipy:
Pokud máme problém naplnit papriky mletým masem až dokonce do úzké části protože tam vzniká vzduchová kapsa, můžeme špičky paprik uříznout a maso zajede až do konce.
Kombinace vepřového a hovězího mletého masa jako mix je mnohem chutnější než například pouze vepřové maso.
Video receptuPokud použijeme na rajskou omáčku čerstvá rajčata, musí být hodně zralá.