Plněné papriky mletým masem s rajskou omáčkou

Plněné papriky s rajskou omáčkou recept
Plněné papriky s rajskou omáčkou recept


Oblíbený recept na plněné papriky mletým masem s rajskou omáčkou. Maso můžete použít hovězí nebo vepřové či mix obou těchto druhů mas. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo vařené těstoviny. Papriky dodají omáčce svou lahodnou chuť. Koření zase pikantnost.

MASOVÁ SMĚS:

  • 1 cibule

  • 500 g mletého vepřového masa

  • 1 menší lžička soli

  • pepř mletý

  • 1 lžičku sušené majoránky

  • 1 vejce

  • 3 prolisované stroužky česneku

  • 1 lžíce strouhanky

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 6 zelených paprik

  • OMÁČKA:
  • 1 cibule

  • olej

  • 2 bobkové listy

  • 1 hřebíček

  • 10 kuliček celého pepře

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky

  • 1,5 litru vývaru

  • 140 g rajčatového protlaku

  • 400 g krájených rajčat v plechovce

  • 1 – 2 lžíce cukru krystal

  • PŘÍLOHA:
  • kynutý knedlík

Postup:

  • K mletému masu přidáme 1 nakrájenou cibuli, 1 lžičku soli, mletý pepř, 1 lžičku majoránky, 1 vejce, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci strouhanky a vše důkladně promícháme.Plněné papriky mletým masem recept
  • Pomocí malé lžičky plníme papriky masovou směsí až do konce aby tam nebyl vzduch.
    Plněné papriky s rajčatovou omáčkou recept
  • Na oleji osmažíme do sklovata 1 nakrájenou cibuli nadrobno. Pak přidáme 2 bobkové listy, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření a 10 kuliček celého pepře a ještě minutu osmažíme aby se koření krásně rozvonělo. Poté přidáme lžíci hladké mouky a také minutu orestujeme.Rajská omáčka recept
  • Nakonec vše zalijeme vývarem (1,5 l), přidáme plechovku krájených rajčat a rajčatový protlak, 1 – 2 lžíce cukru krystal a pepř. Postupně přivedeme k varu a když začne omáčka vařit, vkládáme plněné papriky a vaříme 45 minut.Jednoduchá rajská omáčka recept
  • Poté papriky vyndáme na talíř a omáčku dosolíme nebo dosladíme. Plněné papriky v rajské omáčce
  • Omáčku propasírujeme přes jemné síto. Díky tomu se zbavíme všeho koření. Pokud není omáčka dostatečně hustá, tak jí ještě chvilku povaříme aby zhoustla.
    Pasírování rajčat
  • Podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem. Dobrou chuť.

Tipy:

Pokud máme problém naplnit papriky mletým masem až dokonce do úzké části protože tam vzniká vzduchová kapsa, můžeme špičky paprik uříznout a maso zajede až do konce.

Kombinace vepřového a hovězího mletého masa jako mix je mnohem chutnější než například pouze vepřové maso.

Pokud použijeme na rajskou omáčku čerstvá rajčata, musí být hodně zralá.

Video receptu