Vepřová kýta na česneku s knedlíkem recept

Vepřová kýta na česneku s knedlíkem recept
Vepřová kýta na česneku s knedlíkem recept


Vepřovou kýtu lze připravit i pečenou vcelku, na divokém koření a česneku. Jako přílohu můžeme zvolit bramborové nebo houskové knedlíky či těstoviny. Díky rozmixování na konci receptu se nemusí omáčka vůbec zahustit moukou nebo něčím podobným.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 5 stroužků česneku

  • 1 vepřový bujon

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček jalovce

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 800 g vepřová kýta vcelku

  • sůl

  • pepř

Postup:

  • Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a 5 stroužků česneku. Přidáme masový bujón, 1 lžíci plnotučné hořčice, 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, 1/2 lžičky drceného kmínu, vepřovou kýtu vcelku kterou osolíme a opepříme, vše podlijeme vodou a maso jemně pokapeme olejem.Pečená kýta vcelku
  • Pečeme přikryté alobalem nebo víkem na 175 stupňů 3 hodiny. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.Pečené vepřové maso na cibuli
  • Po upečení vyndáme koření (bobkový list, jalovec) a vyhodíme. Vyndáme i maso které nakrájíme.Pečeně vepřová kýta
  • Horkou omáčku bez koření rozmixujeme (díky tomu zhoustne), popřípadě dosolíme a můžeme podávat společně s přílohou, například kynutým nebo bramborovým knedlíkem.Kýta s omáčkou a knedlíkem

Tipy:

Vepřovou kýtu můžeme před pečením prošpikovat špekem a díky tomu bude po upečení šťavnatější.

Maso se musí po upečení krájet opatrně, protože je hodně křehké.

Na ozdobu použijeme na závěr nakrájenou petržel kterou jídlo posypeme.

Video receptu