Vepřovou kýtu lze připravit i pečenou vcelku, na divokém koření a česneku. Jako přílohu můžeme zvolit bramborové nebo houskové knedlíky či těstoviny. Díky rozmixování na konci receptu se nemusí omáčka vůbec zahustit moukou nebo něčím podobným.
Ingredience:
1 cibule
5 stroužků česneku
1 vepřový bujon
1 lžíce plnotučné hořčice
2 bobkové listy
5 kuliček jalovce
1/2 lžičky drceného kmínu
800 g vepřová kýta vcelku
sůl
pepř
Postup:
- Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a 5 stroužků česneku. Přidáme masový bujón, 1 lžíci plnotučné hořčice, 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, 1/2 lžičky drceného kmínu, vepřovou kýtu vcelku kterou osolíme a opepříme, vše podlijeme vodou a maso jemně pokapeme olejem.
- Pečeme přikryté alobalem nebo víkem na 175 stupňů 3 hodiny. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.
- Po upečení vyndáme koření (bobkový list, jalovec) a vyhodíme. Vyndáme i maso které nakrájíme.
- Horkou omáčku bez koření rozmixujeme (díky tomu zhoustne), popřípadě dosolíme a můžeme podávat společně s přílohou, například kynutým nebo bramborovým knedlíkem.
Tipy:
Vepřovou kýtu můžeme před pečením prošpikovat špekem a díky tomu bude po upečení šťavnatější.
Maso se musí po upečení krájet opatrně, protože je hodně křehké.
Video receptuNa ozdobu použijeme na závěr nakrájenou petržel kterou jídlo posypeme.