Vepřová kýta na česneku s knedlíkem recept

Vepřová kýta na česneku s knedlíkem recept



Vepřovou kýtu lze připravit i pečenou vcelku, na divokém koření a česneku. Jako přílohu můžeme zvolit bramborové nebo houskové knedlíky či těstoviny. Díky rozmixování na konci receptu se nemusí omáčka vůbec zahustit moukou nebo něčím podobným.

Přehrát videorecept vepřová kýta na česneku

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 5 stroužků česneku

  • 1 vepřový bujon

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček jalovce

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 800 g vepřová kýta vcelku

  • sůl

  • pepř

Postup:

  • Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a 5 stroužků česneku. Přidáme masový bujón, 1 lžíci plnotučné hořčice, 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, 1/2 lžičky drceného kmínu, vepřovou kýtu vcelku kterou osolíme a opepříme, vše podlijeme vodou a maso jemně pokapeme olejem.Pečená kýta vcelku
  • Pečeme přikryté alobalem nebo víkem na 175 stupňů 3 hodiny. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.Pečené vepřové maso na cibuli
  • Po upečení vyndáme koření (bobkový list, jalovec) a vyhodíme. Vyndáme i maso které nakrájíme.Pečeně vepřová kýta
  • Horkou omáčku bez koření rozmixujeme (díky tomu zhoustne), popřípadě dosolíme a můžeme podávat společně s přílohou, například kynutým nebo bramborovým knedlíkem.Kýta s omáčkou a knedlíkem

Tipy:

Vepřovou kýtu můžeme před pečením prošpikovat špekem a díky tomu bude po upečení šťavnatější.

Maso se musí po upečení krájet opatrně, protože je hodně křehké.

Na ozdobu použijeme na závěr nakrájenou petržel kterou jídlo posypeme.

Přehrát recept jako video:
video