Uvařte jednoduché kynuté knedlíky k nejrůznějším typům omáček. Lze samozřejmě tento druh knedlíků podávat také k pečenému masu a špenátu nebo zelí. Samozřejmě je tento houskový kynutý knedlík vhodný ke svíčkové omáčce. Pokud knedlík zůstane a nesní se, může se z něj udělat podle receptu knedlík s vajíčkem a cibulkou.
Ingredience:
300 g polohrubé mouky
20 g droždí (půl kostky)
lžička cukru
lžička soli
150 ml vlažné vody
1 vejce
Postup:
- Do 300 gramů polohrubé mouky rozdrobíme 20 gramů droždí, přidáme lžičku cukru a přilijeme zhruba polovinu množství vody (voda musí být vlažná).
- Pod utěrkou necháme 15 minut vzejít kvásek na teplém místě.
- Poté přidáme vejce a zbytek vody, sůl a vypracujeme v hladké těsto. To pak necháme pod utěrkou ještě hodinu kynout.
- Po hodině kynutí z těsta vyválíme na pomoučeném vále dvě šišky a dáme vařit vodu. Mezi tím ještě knedlíky trochu nakynou.
- Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 23 minut a pravidelně po pěti minutách vždy otáčíme.
- Po vyndání z vařící vody je nutné knedlíky ihned propíchat vidličkou. Jedině tak vyjde pára a knedlíky se nesrazí. Poté knedlík nakrájíme nití a můžeme podávat.
Tipy:
Vodu na knedlíky je vždy dobré trochu osolit. I když jsme samozřejmě přidali sůl už do knedlíku.
Za tepla po vyndání z vařící vody krájíme kynuté knedlíky nití, nebo po vychladnutí nožem.
Kynutý knedlík slouží jako příloha nejčastěji k smetanovým omáčkám jako je například svíčková omáčka.
Video receptuDroždí se nesmí přidat do těsta studené z lednice, jinak nevykyne.