Kynuté přílohové knedlíky recept

Kynuté přílohové knedlíky recept
Kynuté přílohové knedlíky recept


Uvařte jednoduché kynuté knedlíky k nejrůznějším typům omáček. Lze samozřejmě tento druh knedlíků podávat také k pečenému masu a špenátu nebo zelí. Samozřejmě je tento houskový kynutý knedlík vhodný ke svíčkové omáčce. Pokud knedlík zůstane a nesní se, může se z něj udělat podle receptu knedlík s vajíčkem a cibulkou.

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky

  • 20 g droždí (půl kostky)

  • lžička cukru

  • lžička soli

  • 150 ml vlažné vody

  • 1 vejce

Postup:

  • Do 300 gramů polohrubé mouky rozdrobíme 20 gramů droždí, přidáme lžičku cukru a přilijeme zhruba polovinu množství vody (voda musí být vlažná).
    Kvásek na knedlíky recept
  • Pod utěrkou necháme 15 minut vzejít kvásek na teplém místě.
    Kynutí těsta návod
  • Poté přidáme vejce a zbytek vody, sůl a vypracujeme v hladké těsto. To pak necháme pod utěrkou ještě hodinu kynout.
  • Po hodině kynutí z těsta vyválíme na pomoučeném vále dvě šišky a dáme vařit vodu. Mezi tím ještě knedlíky trochu nakynou.
    Jak vyválet knedlíky
  • Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 23 minut a pravidelně po pěti minutách vždy otáčíme.
    Jak vařit houskové knedlíky
  • Po vyndání z vařící vody je nutné knedlíky ihned propíchat vidličkou. Jedině tak vyjde pára a knedlíky se nesrazí. Poté knedlík nakrájíme nití a můžeme podávat.
    Propíchání knedlíků

Tipy:

Vodu na knedlíky je vždy dobré trochu osolit. I když jsme samozřejmě přidali sůl už do knedlíku.

Za tepla po vyndání z vařící vody krájíme kynuté knedlíky nití, nebo po vychladnutí nožem.

Kynutý knedlík slouží jako příloha nejčastěji k smetanovým omáčkám jako je například svíčková omáčka.

Droždí se nesmí přidat do těsta studené z lednice, jinak nevykyne.

Video receptu