Parádní způsob jak si připravit ideální hranolky téměř bez tuku díky upečení v troubě. Jedná se o zdravější variantu klasických smažených hranolek. Hranolky lze podávat jako přílohu, nebo i jako samostatné jídlo s kvalitním dipem.
Postup:
- Syrové brambory oloupeme a omyjeme pod vodou. Nesmíme zapomenout brambory osušit utěrkou.
- Z každého bramboru krájíme tenké hranolky zhruba o síle 1 x 1 cm. Můžeme jednotlivé nakrájené hranolky ještě vysušit do utěrky.
- Vkládáme na pečící papír a jednotlivé hranolky by se neměli vůbec dotýkat. Jen lehce zakápneme olejem. Nakonec osolíme a také hranolky lehce opepříme.
- Pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů zhruba 30 minut. Pravidelně hranolky kontrolujeme zdali už nejsou hotové. Po vyndání z trouby přendáme hranolky na talíř a můžeme podávat.
Tipy:
Pečené hranolky se podávají jako příloha k nejrůznějším jídlům, například ke smaženému sýru nebo k řízkům, ale konzumovat je lze i samotné třeba s kečupem.
Hranolky můžeme připravit nejen z brambor, ale například i z různých druhů zeleniny jako je kedluben nebo celer.
Video receptuDíky pečení hranolků na pečícím papíru nejsou nasáklé tukem a jsou tudíž zdravější než na pánvi smažené v oleji.