
Recept na vynikající pampeliškový med, který chutná jako klasický med. Dokonce i konzistence je stejná a chuťový rozdíl minimální. Určitě recept vyzkoušejte. V létě má každý pampelišek na zahradě hodně, tak proč toho nevyužít.
Postup:
- 200 rozkvetlých květů pampelišky (bez stonků) důkladně propláchneme v několika vodách (ideálně pod tekoucí vodou). Tím se vyplaví případný pyl a brouci.
- K pampeliškám poté přidáme 1 litr vody a 1 citrón nakrájený na kolečka a vaříme 15 minut. Poté necháme vychladnout a vylouhovat do druhého dne.
- Druhý den pampelišky přecedíme přes plátno nebo utěrku a důkladně vymačkáme všechnu šťávu.
- Přidáme cukr krystal 1 kg a vaříme 2 hodiny.
- Plníme med horký do sklenic. Nakonec dotáhneme víčka a necháme med vychladnout bez otáčení sklenic.
Tipy:
Hned po vychladnutí ještě zhoustne. Proto se může zdát při lití do sklenic řídký. Není však třeba se obávat že je příliš tekutý.
Citron při vaření používáme vždy chemicky neošetřený a i přesto ho důkladně omyjeme před použitím vlažnou tekoucí vodou.
Video receptuPampeliškový med vydrží v chladu a temnu i několik měsíců.