
Pokud máte velkou úrodu pažitky, vyzkoušejte krémovou pažitkovou polévku podle našeho receptu. Pažitková polévka nejen skvěle chutná ale dokáže i dobře zasytit.
Ingredience:
450 g brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce nakrájené pažitky
40 g másla
1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí…)
pepř mletý
250 ml smetany ke šlehání 33 %
Postup:
- Oškrábané syrové brambory nakrájíme na kostičky. Cibuli, 2 stroužky česneku a pažitku nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozpustíme kousek másla a na něm krátce zesklovatíme cibuli a česnek.
- Pak přidáme brambory a zalijeme vývarem nebo vodou (1 litr). Polévku opepříme, a vaříme od bodu varu 25 minut.
- Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
- Přidáme 250 ml smetany ke šlehání 33%, nakrájenou pažitku, popřípadě polévku dosolíme a vaříme už jen jednu minutu. Můžeme podávat.
Tipy:
Na talíři polévku ještě dozdobíme čerstvou nakrájenou pažitkou.
Pažitku přidáváme až na konec a nikdy jí nevaříme dlouho, protože by ztratila barvu i chuť.
Video receptuNa talíři můžeme do polévky přidat ještě lžíci zakysané smetany a dodat tak polévce další chuť.